Bijgewerkt: 15 april 2024

Aanhouding als middel tegen escalatie

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveens Niewsblad
28-09-2006

Met veel machtsvertoon heeft de politie onlangs een groep jongeren aangehouden in het Amsterdamse Bos. Boze ouders hebben een officiële klacht ingediend tegen dit politieoptreden. Er lijkt een relatie met een groep jongeren die al langere tijd voor veel nachtelijke onrust zorgt in Amstelveen-Zuid, waar de laatste tijd escalatie dreigt. Instanties bevestigen dat niet, maar uit verklaringen van ouders en bewoners blijkt dat de angst regeert.

Bewoners van onder meer de straten Veldlust en Kromoord in de wijk Middenhoven klagen al maanden over extreme nachtelijke overlast door een groep jongeren. Auto's zouden zijn bekrast, autoruiten ingeslagen en door keuken- en slaapkamerramen zouden stenen zijn gegooid. Er zou zelfs met een luchtbuks zijn geschoten. Onlangs is een vuurwerkbom op de motorkap van een Mercedes ontploft.

De veelvuldig door de bewoners gewaarschuwde politie gaf keer op keer te kennen over te weinig mankracht te beschikken om handelend te kunnen optreden. Als lapmiddel werden de jongeren min of meer opgejaagd.

Tot de nacht van 15 op 16 september 2006. Volgens ooggetuigen met tenminste twintig agenten, politiehonden, diverse politiewagens en -busjes en een grote GVB-bus werden in het  Amsterdamse  Bos, waar een groep jeugd naar eigen zeggen aan het 'chillen' (niets doen, rondhangen) was, zo'n tien jongeren gearresteerd. Er zou zijn geslagen met knuppels, gebeten door de honden en het politieoptreden zou zeer intimiderend zijn geweest. De jongeren hebben een weekeinde opgesloten gezeten.

De ouders van de jongeren beoordelen het machtsvertoon van de politie als dermate buitensporig dat ze een officiële klacht hebben ingediend en burgemeester J. van Zanen, in zijn functie van korpsbeheerder, hebben geïnformeerd.

Inmiddels heeft ook de lokale overheid gereageerd door jongstleden maandag een speciale projectgroep in het leven te roepen, die de „overlastgevende jeugdgroep" een halt moet toeroepen. Bij het sluiten van deze krant had de politie niet gereageerd op een verzoek tot toelichting.

door Wendy van den Berg


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.