Bijgewerkt: 27 september 2022

Aan drie Amsterdamse wetenschappers is de Dekkerbeurs toegekend

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Hartstichting
02-08-2019

De Hartstichting heeft onderzoekers Marit Wiersma, Rik Olde Engberink en Kak Khee Yeung van het Amsterdam UMC een Dekkerbeurs toegekend, een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Marit Wiersma onderzoekt hoe bepaalde afwijkingen in genen leiden tot boezemfibrilleren. Deze kennis is nodig om nieuwe testen en behandelingen voor deze hartritmestoornis te kunnen ontwikkelen.

Rik Olde Engberink onderzoekt of een nieuwe behandeling ervoor kan zorgen dat het lichaam minder water en zout vasthoudt bij patiënten met hartfalen. De verwachting is dat de patiënten minder klachten van hartfalen zullen hebben en dat de ziekte minder ernstig zal verlopen.Kak Khee Yeung bestudeert de rol van de gladde spiercel bij verwijdingen van de grote lichaamsslagader (aorta aneurysmata). Deze verwijdingen kunnen plotseling openscheuren en tot de dood leiden. Of een verwijding gaat scheuren is niet goed te voorspellen en er bestaat ook geen medicijn tegen. Het uiteindelijke doel is een niet-chirurgische behandeling of een medicijn om verdere verwijding van de grote lichaamsslagader te stoppen. In totaal kreeg de Hartstichting voor deze ronde 66 aanvragen voor een Dekkerbeurs. Tien daarvan werden als besten beoordeeld, naast de drie Amsterdamse wetenschappers zijn er nog zeven andere onderzoekers die een beurs krijgen. Eind 2019 volgt nog een laatste ronde.

Over de Dekkerbeurzen. De Dekkerbeurzen zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Dekker was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. Met de beurzen stelt de Hartstichting talentvolle onderzoekers in staat om een volgende stap in hun carrière als onderzoeker te maken. De Dekkerbeurzen helpen hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen. De beurzen worden dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.