Bijgewerkt: 3 maart 2024

Aalsmeer is op zoek naar een nieuwe burgemeester!

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Jacqueline Kristelijn, Nieuwe Meerbode Aalsmeer
08-06-2012

Aalsmeer - Pieter Litjens heeft zich kandidaat gesteld voor de VVD in de Tweede Kamer en zijn aanmelding heeft het partijbestuur beloond met plek 26. En dit betekent, dat Aalsmeer zonder burgemeester komt te zitten. Een klein jaartje eerder dan verwacht, want op 15 augustus 2013 loopt zijn ambtstermijn na zes jaar af.

En Litjens is, zoals hij zelf zegt, geen man die veertig jaar op dezelfde plek blijft zitten. Langer dan zes jaar was hij dus toch geen burgemeester gebleven in Aalsmeer. Voor veel inwoners best wennen met voorheen eerste burgers Brouwer en Hoffscholte, die tot hun pensioen de Aalsmeerse ambtsketting trouw bleven.

Pieter Litjens, nu 44 jaar, is al vanaf de middelbare school lid van de VVD. In Uden zette hij zijn eerste politieke stappen. Naar Amsterdam verhuisde de Brabander voor een horecaopleiding, maar toch kreeg uiteindelijk politiek weer de voorkeur. "De politiek zit diep. Ik mis nu de debatten. Ik praat wel veel, maar mijn ambt laat het niet toe partijstelling te nemen. Ik mis in mijn functie nu de partijpolitiek." De landelijke politiek vindt Litjens interessant, de Tweede Kamer is tot slot qua besturen het hoogste orgaan.

litjens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Piet Litjens, burgemeester van Aalsmeer


Litjens wil graag voor de VVD zijn stem laten horen op het gebied van de sierteelt, "ik heb Greenpark van dichtbij mogen mee maken", openbare orde en veiligheid, of jeugdzorg, maar wat dit betreft, heeft hij het niet voor het zeggen. "Dat is afwachten". Natuurlijk heeft 'onze' burgemeester ook gemengde gevoelens.

Eerste burger zijn van Aalsmeer vond hij een eer, evenals, dat hij de portefeuille financiën heeft mogen beheren en onder andere de ambtelijke samenwerking met Amstelveen heeft weten te verwezenlijken. Het werk in deze is nog niet af, maar Litjens heeft hier alle vertrouwen in. "Volgens reacties tot nu toe, verloopt het prima".

Samenwerking

Zijn vertrek heeft overigens, aldus eigen zeggen, niets te maken met het feit, dat de amenwerking met Amstelveen in de toekomst verder gaat dan alleen ambtelijk niveau. "Het is de voorwaarde geweest van de wethouders en de fracties. Aalsmeer blijft zelfstandig en dit betekent met een eigen gemeenteraad en een eigen college van burgemeester en wethouders." Vooralsnog is niet zeker dat Litjens zijn stem mag gaan laten horen in de Tweede Kamer.

Dit hangt af van de verkiezingsuitslag in september en of de VVD weer in de coalitie gaat (mag) plaatsnemen. Litjens is echter positief gestemd en hij gaat er vanuit, dat Den Haag zijn nieuwe werkgemeente wordt. En zo niet, dan maakt hij zijn burgemeestersperiode, "met volle overgave", vol, maar verlengen ziet hij niet als een optie. "Dat zou niet geloofwaardig zijn. Je moet de mensen niet voor gek houden. Dan zoek ik een andere carrière."

Hart voor Kudelstaart

Wie misschien nu denkt, dat Litjens geen 'hart' heeft voor de gemeente Aalsmeer, heeft het echt honderd procent mis. In 2010 heeft hij twee keer het aanbod gekregen om de landelijke VVD te komen verstevigen, maar dit heeft hij geweigerd vanwege zijn taken in Aalsmeer. Hij heeft er voor gekozen om zich nu kandidaat te stellen, omdat hij nog vier jaar later, bij de dan volgende verkiezingen in 2016, te ver weg vindt. "Ik ben ongeduldig en ambitieus." Pieter Litjens is echter wel in de ban geraakt van 'onze' hechte gemeenschap, zo blijkt: "Als lid van de Tweede Kamer hoef ik niet te verhuizen en kan ik in Kudelstaart blijven wonen.

Mijn vrouw heeft hier haar werk en m’n kinderen kunnen op dezelfde school blijven." En zo wordt het best uniek in deze gemeente. Eén oud-burgemeester in Aalsmeer en één oud-burgemeester in Kudelstaart. Waar gaat de nieuwe burgemeester zich vestigen en wie gaat het leiderschap op zich nemen? De Commissaris van de Koningin van Noord-Holland gaat dit bepalen, samen met uiteindelijk de gemeenteraad. De vacatureprocedure gaat binnenkort in werking gezet worden.

Jacqueline Kristelijn, Nieuwe Meerbode AalsmeerAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.