Bijgewerkt: 6 juni 2023

AMBER Alert ook in Nederland

Nieuws -> Politie

Bron: OM / AMBER Alert Nederland
11-11-2008

Heel Nederland wordt via schermen, e-mail, SMS en instant messaging gewaarschuwd bij een vermissing van een kind waarvan vermoed wordt dat diens leven of gezondheid gevaar loopt. Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft vandaag in Nieuwspoort het startsein gegeven voor AMBER Alert Nederland.

Doel is bij urgente kindervermissingszaken gebruik te maken van de ogen en oren van de burger en zodoende snel het kind te kunnen opsporen. Meedoen is eenvoudig: daarvoor hoeft alleen de software te worden gedownload.

Amber Amstelveen
(Amber Alarm NL - 2008)

AMBER Alert op een beeldkrant


AMBER Alert is al jaren een bekend systeem in de United States en in Canada. Het letterwoord (acroniem) AMBER is eigenlijk een afkorting en betekent America's Missing: Broadcasting Emergency Response, maar het werd oorspronkelijk genoemd naar Amber Hagerman, een 9-jaar oude kind dat werd ontvoerd en vermoord in Arlington, Texas in 1996.

De Nederlandse politie gaat gebruik maken van een nieuw waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingszaken: AMBER Alert (www.amberalertnederland.nl ). Met dit gezamenlijk initiatief van softwarebedrijf Netpresenter en de Nederlandse politie, kan heel Nederland straks direct van kindervermissingen op de hoogte worden gebracht door middel van pop-ups op PC’s, beeldkranten, screensavers, e-mail, SMS, Instant messenger, newsfeeds en website Alerts (Flash). Doel is gebruik te maken van de oren en ogen van de burger waarmee de politie kan worden geholpen bij haar zoektocht naar het vermiste kind.

“De hulp van Nederlandse burgers en organisaties is doorslaggevend voor het succes van het systeem. Ik roep dan ook iedereen op om AMBER Alert tot een echte levensredder te maken - download de software zoals ik, of meldt u bijvoorbeeld aan voor een SMS- of e-mail alert,” aldus minister Hirsch Ballin van Justitie nadat hij het startsein voor AMBER Alert had gegeven.

Amber Amstelveen
(Amber Alarm NL - 2008)

AMBER Alert op de computer


AMBER Alerts zullen alleen worden uitgestuurd bij urgente kindervermissingszaken. De beslissing óf er een AMBER Alert zal worden uitgestuurd is aan de politie. Het Korps landelijke politiediensten (Klpd) toetst of een vermissing aan de criteria voldoet. Zo moet het kind onder de 18 jaar zijn, moet er direct gevaar bestaan voor het leven van het kind of moet gevreesd worden voor ernstig letsel. Naar verwachting zal er tussen de vijf en tien maal per jaar een AMBER Alert worden uitgestuurd. De Nederlandse politie is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van alle AMBER Alerts.

Hoe werkt het? Op www.amberalertnederland.nl kunt u software downloaden waarmee via uw scherm kort aandacht wordt gevraagd voor een urgente kindervermissingszaak. Door ook op uw PC- of plasmascherm elektronische posters met informatie over vermiste kinderen te laten zien, helpt u het bereik van deze berichten vergroten. En dat is van levensbelang want hoe meer mensen de opsporingsposters zien, hoe groter de kans dat een kind (snel) teruggevonden wordt. U kunt zich ook aanmelden voor AMBER Alert e-mails, SMS- en IM-berichten of voor een Flash-bericht op uw website.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.