Bijgewerkt: 25 april 2024

80 Amstelveense ondernemers hebben de weg naar de schuldhulpverlening gevonden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-06-2021

Per 1 oktober 2020 is gemeente Amstelveen gestart met het opbouwen van kennis en expertise over schuldhulpverlening aan ondernemers onder regie van het team Balans Schuldhulpverlening. De extra inzet op schuldhulpverlening kwam voort uit de mogelijke verwachte gevolgen van de coronacrisis en een motie uit de gemeenteraad. De gemeente heeft speciaal vier medewerkers opgeleid om ondernemers met schulden te begeleiden en is hiermee een van de weinige gemeenten van Nederland die dit in eigen beheer uitvoeren.

Sinds oktober 2020 hebben ruim 80 Amstelveense ondernemers de weg naar schuldhulpverlening gevonden. Hiervan is inmiddels de helft van de ondernemers gestart met een schuldhulpverleningstraject. Een gedeelte van de ondernemers is geholpen met een eenmalig advies om hun financiële problemen op te lossen. Een aantal ondernemers heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan verdere ondersteuning. Soms sloten de wensen van de ondernemer niet aan bij wat er mogelijk is binnen de bestaande wetgeving of was bijvoorbeeld de onderneming niet levensvatbaar en wilde de ondernemer deze toch voortzetten.

Foto Amstelveen
(Foto Maarten de Groot - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen


Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen: 'Heel goed dat zo veel ondernemers met schulden ons weten te vinden. We blijven investeren in het ontwikkelen van de unit schuldhulpverlening voor ondernemers door doorlopende evaluatie van de processen en training van de medewerkers. In de cijfers valt op dat veel ondernemers niet komen tot een aanvraag. Wij willen graag meer inzicht krijgen in de beweegredenen van ondernemers om het traject niet voort te zetten. Dit gaan we doen door de software hier beter op in te richten. De komende periode verwachten wij meer schuldbemiddelingen doordat we meer ondernemers langer in het bestand hebben. We monitoren de resultaten hiervan zodat tijdig bijgestuurd kan worden.'

Voor de uitvoering van schuldhulpverlening aan ondernemers is een specifieke werkwijze ontwikkeld. Ook zijn er afspraken gemaakt met bijvoorbeeld Humanitas thuisadministratie en verschillende boekhouders. Inwoners en ondernemers van de gemeente Amstelveen kunnen zich voor schuldhulpverlening melden bij het Amstelveenloket. Tijdens een gesprek wordt de financiële situatie besproken met gespecialiseerde (schuld)hulpverleners en wordt er samen gezocht naar oplossingen en mogelijkheden om de problemen weg te nemen of te beperken. Het uitgangspunt is dat er samen wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn voor het realiseren van een gezonde financiële basis. Afhankelijk van de situatie zijn verschillende oplossingen of combinaties van oplossingen denkbaar. Denk daarbij aan persoonlijk advies, schuldbemiddeling, saneringskrediet, onderzoek levensvatbaarheid van het bedrijf etc. Verder is het van belang te benadrukken dat het advies en de steun van de gemeente gratis zijn.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente via Schuldhulpverlening voor ondernemers. U kunt contact opnemen met het Amstelveenloket via amstelveenloket@amstelveen.nl of via (020) 540 49 11.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.