Bijgewerkt: 26 mei 2024

76 aanhoudingen rondom voetbalwedstrijd Ajax-Manchester

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland / Gemeente Amsterdam
16-02-2012

De politie hield 76 Ajax supporters aan in Amsterdam, stuurde op bevel van burgemeester Van der Laan 54 Anderlecht supporters naar huis, en hield 12 anderen aan voor voetbal gerelateerde incidenten in de stad.

Rond 21 uur 30 op woensdag 15 februari 2012 hield de politie op het Marie Heinekenplein in Amsterdam 76 Ajax supporters aan. “Wij hadden reden om aan te nemen, dat ze uit waren op een confrontatie met de Engelsen”, zegt algemeen commandant Ad Smit.

“We troffen onder andere een ploertendoder, traangas, een boksbeugel en een grote hoeveelheid verdovende middelen aan.” De aangehouden supporters werden in bussen vervoerd naar een cellencomplex. In de loop van de nacht zijn ze allemaal gehoord en met een beschikking heengestuurd. Ze zullen uiteindelijk een boete krijgen. Een dergelijke boete kan oplopen tot 600 euro.

Een uur later werd op het Rembrandtplein een groep van 54 Belgen ingesloten. Ze behoren tot de harde kern van Anderlecht. Ze waren van plan zich aan te sluiten bij de Ajax supporters. Op bevel van de burgemeester moesten zij direct de stad verlaten.

Als ze dat niet hebben gedaan, worden ze vandaag alsnog aangehouden. In de binnenstad werd een twaalftal personen aangehouden. Smit: “Ook hier ging het om voetbal gerelateerde zaken. Ze werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en overtreding van de algemene plaatselijke verordening.” Onder de arrestanten bevonden zich zowel Nederlanders als Engelsen.

De wedstrijd Ajax - Manchester wordt vanavond 16 februari 2012 om 19 uur gespeeld in de ArenA. Burgemeester Van der Laan heeft een veiligheidsrisicogebied aangewezen. De politie mag iedereen in de binnenstad, op de route naar de ArenA en rondom het stadion fouilleren. “Tegen iedere vorm van wangedrag zal door ons streng worden opgetreden”, aldus Smit.

voetbal  Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Voetballer


Extra veiligheidsmaatregelen rond Ajax-Manchester United

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen rond de voetbalwedstrijd tussen AFC Ajax en Manchester United op donderdag 16 februari 2012 in de Amsterdam ArenA. Rondom de wedstrijd is er een verhoogde kans op confrontaties tussen supportersgroepen die mogelijk in het bezit zijn van wapens.

Burgemeester Van der Laan heeft vóór, tijdens en na de wedstrijd een veiligheidsrisicogebied afgekondigd. Dit betreft de binnenstad, de route van de binnenstad naar de ArenA en het gebied rondom het stadion. De politie krijgt de mogelijkheid om iedereen in dit gebied te controleren op wapenbezit. Er zal een forse politie-inzet zijn.

Uit informatie van de Britse autoriteiten blijkt, dat er 2500 kaarten zijn afgenomen door Manchester United supporters, maar dat naar verwachting ook een grote groep zonder kaart voor de wedstrijd komt. Geschat wordt, dat het hier gaat om tussen de 1000 en 2500 mensen. Ook is er informatie dat er een groep van ongeveer 100 harde kern Manchester supporters aanwezig zal zijn.

Rondom de ArenA en in het centrum van Amsterdam zijn de afgelopen jaren diverse incidenten geweest tussen supporters van Ajax en de bezoekende clubs. Hierbij werden diverse objecten gebruikt zoals trottoirstenen, (verkorte) knuppels, boksbeugels, messen, traangas, pepperspray, geslepen munten, katapulten en vuurwapens. Door de aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied krijgt de politie de mogelijkheid om iedereen binnen dit gebied te controleren op het bezit van wapens.

Veiligheidsrisicogebied

Van woensdag 15 februari 2012, 16.00 uur, tot donderdag 16 februari 2012, 24.00 uur, is er een veiligheidsrisicogebied aangewezen. In dit gebied, rondom de ArenA en de toegangsweg vanuit het centrum naar de ArenA, zijn wapencontroles.

Het aangewezen gebied is:

Amstel - Nieuwe Herengracht - Hortusplantsoen - Plantage Muidergracht - Roetersstraat - Sarphatistraat - Spinozastraat - Muntendamstraat - Boerhaaveplein - Camperstraat - Iepenweg - Iepenplein - Iepenweg - Vrolikstraat - Olmenweg - Platanenweg - Wibautstraat - Prins Bernhardplein - Julianaplein - Overzichtweg - Weespertrekvaart - H.J.E. Wenckebachweg - gemeentegrens volgend in westelijke richting tot de Joan Muyskenweg - Joan Muyskenweg - weer naar de Amstel.

En: Dolingadreef - Bijlmerdreef - Flierbosdreef - Karspeldreef - Holterbergweg tot aan de gemeentegrens - de loper - de passage - pad langs supportershome - station Strandvliet - Boris Pasternakstraat - Andersensingel - Alexander Dumaslaan - weer naar de Dolingadreef.

En: De spoorbaan en directe omgeving tussen Centraal Station en station Amsterdam Amstel, inclusief het Muiderpoortstation.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.