Bijgewerkt: 28 mei 2023

73-jarige verdachte met tientallen babbeltrucs aangehouden

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
29-08-2014

Amsterdam - Een 73-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de politie op donderdag 28 augustus 2014 aangehouden in Noordwijk op verdenking, dat hij vanaf december 2013 door het hele land mogelijk 30 slachtoffers maakte door babbeltrucs. De verdachte kwam bij de politie in beeld, toen vooral in de Rivierenbuurt (Amsterdam-Zuid) opvallend veel senioren aangifte deden van oplichting. Daarbij dook steeds hetzelfde signalement op – een man die er uit zag als 60 – en ook de manieren, waarop hij het vertrouwen van de ouderen wist te winnen, bleek bijna identiek.

Hij belde aan en stelde zich voor als de nieuwe buurman, of de vader van de nieuwe buurvrouw. Vervolgens vroeg hij, of hij binnen mocht wachten op een levering van bijvoorbeeld een keuken vanuit het buitenland. In de uren die volgden, won hij langzaam het vertrouwen van de slachtoffers, waarbij hij niet schroomde aan te geven, dat hij weduwnaar was. Tot slot gaf hij aan, dat hij de verwachte levering contant moest afrekenen en vroeg, of hij geld kon lenen. De slachtoffers overhandigden de verdachte flinke bedragen, die ze niet meer terugzagen. ‘Schrijnend’, zegt een van de rechercheurs. ‘Veel slachtoffers hebben het zelf toch al niet zo breed. Zo overhandigde een oude vrouw hem het bedrag, dat ze had gespaard voor haar begrafenis.’De rechercheurs zetten alles op alles om de verdachte aan te houden. Uit hun onderzoek bleek, dat hij ook slachtoffers maakte in andere plaatsen in Noord- en Zuid-Holland. Omdat hij nergens stond ingeschreven en ook andere gegevens hem niet linkten aan een adres, was dit een tijdrovend proces. Uiteindelijk traceerden ze hem bij een pension in Noordwijk, waar hij sinds korte tijd verbleef. Daar is de verdachte in de namiddag van donderdag 28 augustus aangehouden.

De verdachte is sinds de 1970er jaren vaker veroordeeld voor babbeltrucs. Hij stond gesignaleerd vanaf januari 2013, omdat hij na een verlof niet terugkeerde bij de Penitentiaire Inrichting in Heerhugowaard. De verdachte maakte vanaf het moment, dat hij niet terugkeerde van verlof alleen al in Amsterdam circa 22 slachtoffers. De politie houdt er rekening mee, dat daarnaast sommige gedupeerden niet bekend zijn bij de politie. ‘Veel ouderen schamen zich, dat ze in de smoesjes zijn getrapt’, aldus de rechercheur. ‘Dat is onnodig, omdat de verdachte zeer betrouwbaar overkwam. Hij heeft aardig wat leed veroorzaakt.' Slachtoffers die de handelswijze herkennen en nog geen aangifte hebben gedaan, kunnen zich melden bij de politie (0900-8844). De verdachte zit vast; de politie onderzoekt de zaak verder.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.