Bijgewerkt: 28 maart 2024

685 vluchtelingen uit Oekraïne verblijven in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-08-2022

Met deze brief informeren wij u over de ontwikkelingen in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, statushouders en asielzoekers. Per medio augustus 2022 verblijven 685 vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen: circa 370 in de hotels Ibis en Adagio, 65 in de tijdelijke noodopvang van de Maarsen Groep en circa 250 bij gastgezinnen.

Foto Amstelveen
(Bron Google Earth - 2022)

Luchtfoto van het Adagio Aparthotel en het Ibis Budget Hotel in Amstelveen


Noodunits Kronenburg. Voor Oekraïense vluchtelingen die bij gezinnen in Amstelveen zijn opgevangen is een nieuw tijdelijk onderkomen gerealiseerd aan de Prof. E.M. Meijerslaan. Deze noodunits zijn bestemd voor situaties, waarin de opvang bij Amstelveense gastgezinnen niet langer houdbaar is. Omdat er beperkt plek is in de noodunits, hanteert de gemeente een aantal toewijzingscriteria. Naast het hebben van werk, school of familie in Amstelveen moeten de vluchtelingen al langer dan twee maanden in Amstelveen verblijven en ingeschreven staan in de BRP. Sinds 15 augustus zijn de noodunits in gebruik. De gemeente is nog met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in gesprek over een verklaring van geen bezwaar (vvgb) voor een verblijf langer dan zes maanden in het gebied Kronenburg.

Opvang asielzoekers en statushouders. In onze brief dd. 19 juli informeerden wij u dat de regering op 24 juni 2022 een landelijk plan van aanpak voor de asielcrisis heeft vastgesteld. Onderdeel van dit plan is de vraag aan de veiligheidsregio's om op korte termijn 225 crisisnoodopvangplaatsen voor asielzoekers in te richten gedurende 12 weken. Het Rijk heeft de veiligheidsregio's begin augustus verzocht nog eens 225 extra crisisnoodopvangplekken per veiligheidsregio te realiseren. Dit verzoek wordt besproken in het bestuurlijk afstemmingsoverleg van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VrAA).

Onderdeel van deze aanpak is ook een versnelde uitplaatsing van 7500 statushouders uit de asielzoekerscentra in een periode van zes weken. Het Rijk verdeelt deze groep onder gemeenten naar rato van inwonertal. Amstelveen dient 51 statushouders versneld in de gemeente op te nemen. Dit telt mee als invulling van de taakstelling voor de huisvesting van asielzoekers voor de tweede helft van 2022.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tijdelijke verblijfsunits voor 80 Oekraïense vluchtelingen aan de Professor E.M. Meijerslaan in Amstelveen


17 van deze 51 statushouders zitten al in een huisvestings-procedure. De overige 34 statushouders worden ondergebracht in een hotel. Deze groep valt dan onder de hotel- en accommodatieregeling (HAR.) die het COA uitvoert. Inmiddels verblijven 32 van de 34 statushouders in het hotel. Het is de bedoeling dat zij binnen zes maanden uitstromen naar reguliere woningen. De statushouders starten zo snel mogelijk met hun inburgering.

Overig. Volgende week beginnen ook voor Oekraïense leerlingen de scholen en wordt de speelgroep voor peuters voortgezet. Voor Oekraïense leerlingen is busvervoer beschikbaar van de hotels naar de taalscholen. Leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan en kleinere kinderen gaan (met hun ouders) op eigen gelegenheid naar school. Voor kinderen onder de zes jaar is een school in de buurt van hun verblijfadres beschikbaar.

Woensdag 24 augustus 2022 vindt een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders plaats over onder andere het busvervoer. Ook is een leerplichtambtenaar aanwezig om uit te leggen hoe het Nederlandse onderwijssysteem werkt. Leerplicht ziet toe op de schoolgang van Oekraïense leerlingen. In juli zijn de kookfaciliteiten in het Ibis hotel in gebruik genomen. Het gedeeld gebruik van de kookfaciliteiten gaat goed.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.