Bijgewerkt: 16 april 2021

61 nieuwe coronavirus patiënten in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid/RIVM
11-03-2020

Sinds 10 maart 2020 zijn er 61 nieuwe patiënten bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld in Nederland. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 382.Van de 382 zijn er 161 besmet geraakt in het buitenland. Voor 156 gevallen is de bron onbekend of is onderzoek nog gaande. Ruim de helft daarvan woont in Noord-Brabant. De meeste mensen die positief zijn getest, wonen in de provincie Noord-Brabant: 157 personen. In de provincie Utrecht wonen 55 gemelde gevallen. Maandag is een patiënt overleden, een 78-jarige met een kwetsbare gezondheid. In totaal zijn nu 4 personen met het coronavirus overleden.


Bijna 4% van de onderzochte medewerkers in de Brabantse ziekenhuizen heeft het nieuwe coronavirus (COVID-19). Dat blijkt uit de steekproef van het RIVM tussen 6 en 9 maart 2020. De bevindingen uit het onderzoek ondersteunen het ingezette beleid van afgelopen vrijdag. Wel vraagt het om enkele uitbreidingen. Het feit dat zorgmedewerkers besmet zijn met het coronavirus kan meerdere dingen betekenen. Het kan zijn dat het percentage besmettingen in de ziekenhuize een weergave is van het aantal besmettingen onder de Brabantse bevolking. Maar het zou ook kunnen betekenen dat het percentage besmettingen onder ziekenhuismedewerkers hoger is, omdat zij door hun werkzaamheden eerder in contact kunnen komen met het virus. Het RIVM gaat dit nog verder uitzoeken.

Testuitslagen. Van 6-8 maart werden 1097 medewerkers in de ziekenhuizen getest. 3,9% bleek inderdaad het coronavirus te hebben. Dit percentage lag tussen de 0 en 10%.  Ook werden 200 patiënten getest. Van deze patiënten bleek gemiddeld 9% het virus te hebben. Ook daar zijn er verschillen tussen ziekenhuizen. De mensen die getest zijn, hadden al klachten.

Adviezen en maatregelen. De adviezen die het RIVM eerder gaf om verspreiding van het virus te voorkomen, blijven van kracht. Het gaat dan om de algemene hygiënemaatregelen (link) en de oproep om geen handen te schudden. In Noord-Brabant geldt het advies om bij verkoudheid, hoesten of koorts sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. In Noord-Brabant blijven de specifieke adviezen om zoveel mogelijk thuis te werken en bezoek aan drukke plaatsen te vermijden, gelden.

Evenementen. De rijksoverheid heeft een kader dat gemeenten kan helpen bij de afweging om grote evenementen al dan niet door te laten gaan. Op 10 maart zijn in Brabant nieuwe maatregelen voor evenementen aangekondigd. Het RIVM heeft dit onderzoek gedaan in nauwe samenwerking met de ziekenhuizen in de provincie: Bravis (Roosendaal & Bergen op Zoom), Jeroen Bosch (Den Bosch), Bernhoven (Uden), Radboudumc (Nijmegen), Amphia (Breda), VieCuri (Venlo), Catharina (Eindhoven), Elkerliek (Helmond), Elizabeth Twee Steden (Tilburg). Het Radboudumc en VieCuri liggen weliswaar niet in de provincie Noord-Brabant maar hebben wel veel medewerkers die in Noord-Brabant wonen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.