Bijgewerkt: 23 mei 2024

5de sportevenement Schakers van Formaat in Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Bart Stam
31-05-2019

Over ruim een week, zaterdag 8 juni 2019, is het Stadsplein in Amstelveen wederom het decor voor de vijfde editie van 'Schakers van Formaat'. Ook tijdens het eerste lustrum gaan de schaaklegendes Jan Timman en Hans Böhm aan de slag met grote schaakstukken op borden van 4 x 4 meter. Timman en Böhm zullen echter voor het eerst sinds 2015 geen simultaan spelen, maar individueel deelnemen aan een toernooi met 24 deelnemers. De overige 22 deelnemers bestaan uit teams van drie schakers die tijdens de partijen met elkaar mogen overleggen over de volgende zet(ten), uiteraard zonder gebruik te maken van elektronische hulpmiddelen. Sponsors zijn de gemeente Amstelveen, Restaurant Colijn, Boekhandel Libris Venstra en Administratiekantoor TaxMax. Schaakvereniging KLM-Pegasus uit Amstelveen ondersteunt de organisatie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De jeugdschakers in actie op het Stadsplein van Amstelveen in juni 2016 tijdens de 2de Schakers van Formaat


Organisator Maarten Langen, die tevens lid is van KLM-Pegasus, kan terugkijken op vier succesvolle edities van ‘Schakers van Formaat’ sinds de start in 2015. Dit jaar heeft hij echter voor een andere formule gekozen: geen simultaans maar een zogeheten Zwitsers rapid-toernooi van vijf ronden. Hierbij speelt men elke ronde tegen een tegenstander met hetzelfde puntenaantal. Ook Jan Timman en Hans Böhm nemen individueel deel aan het toernooi. 'Het is goed om weer eens iets nieuws te proberen. Ik ben heel benieuwd hoe beide topspelers het gaan doen tegen teams van sterke clubschakers' - vertelt zegt Langen. Per partij hebben alle deelnemers een half uur bedenktijd. De speler die de zet uitvoert, moet ook de klok indrukken. De winnaar ontvangt de ‘Amstelveen Open Schaakpenning’.

Ook dit jaar zijn er weer diverse nevenactiviteiten tijdens ‘Schakers van Formaat’. Zo is er de presentatie van deel twee van het inmiddels razend populaire jeugdboek ‘Simon de schaker’ van Joyce van der Meijden van uitgeverij FC Klap in Hilversum. In 2018 nam Ajax-verdediger Joël Veltman het eerste deel in ontvangst. Voor mensen die schaakboeken of -attributen willen verkopen, zijn er tien marktkramen beschikbaar. Tussen de derde en vierde ronde (14.45 - 15.15 uur) is er een ijscopauze voor alle deelnemers. Voor jong en oud staan er de gehele dag speciale schaaktafels klaar om zelf lekker buiten te schaken op het Stadsplein.Bedrijven kunnen het evenement op diverse manieren sponsoren. In ruil hiervoor krijgen zij uitgebreide naamsbekendheid. Voorbeelden zijn de grote posters in heel Amstelveen, minimaal tweeduizend gedistribueerde flyers op A4-formaat, 250 notatieformulieren voor de partijen en een groot spandoek op het Stadsplein. Rob Ellermeijer (VVD), wethouder Sport van Amstelveen, verricht om 10.30 uur de opening.

Om 10.45 uur starten de eerste partijen, de laatste ronde is van 16.30 tot 17.30 uur. Om 18 uur vindt de prijsuitreiking plaats op het Stadsplein, gevolgd door een borrel voor de deelnemers, sponsoren en genodigden. Ook dit jaar verwacht de organisatie weer veel publiek. Schakers die met een team van drie spelers willen meedoen, kunnen zich gratis aanmelden bij Maarten Langen. Ook bedrijven die het evenement willen sponsoren, kunnen contact opnemen met de hoofdorganisator via 06 – 203 70 225 en/of e-mail maarten@infostop.nl. Meer informatie, ook over de vorige edities, is te vinden op www.schakersvanformaat.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.