Bijgewerkt: 9 februari 2023

50PLUS-Amstelveen vindt zorgelijk dat ouderen lang op wachtlijsten staan

Nieuws -> Politiek

Bron: 50PLUS-Amstelveen
14-01-2023

Voor zowel normale als acute zorg bestaan lange wachtlijsten. Landelijk zijn de cijfers van wachtenden in 2022 flink gestegen. 50PLUS Amstelveen wil weten wat er door de gemeente aan het zorg- en verpleegbeddentekort wordt gedaan.

Bezuinigingen hebben geleid tot het sluiten van bejaardentehuizen en ouderen worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Er komt echter een moment waarop dat niet meer gaat. 50PLUS-Amstelveen maakt zich grote zorgen over het aantal ouderen dat niet op korte termijn geholpen kan worden.

Foto Amstelveen
(Foto 50PLUS-Amstelveen - 2023)

Emiel Sjaardema fractievoorzitter van 50Plus-Amstelveen

Prioriteiten in opname. Voor opname in zorgcentra bestaan lange wachtlijsten. Ook binnen die lijsten worden prioriteiten gesteld waardoor het voorkomt dat acute opnames niet direct worden ingevuld. Gebeurt dat wel dan duurt het wachten voor anderen op de lijst nog langer.

Langer dan zes maanden wachten. Uit een analyse gedaan door het programma Nieuws uur blijkt dat het aantal ouderen op wachtlijsten landelijk flink steeg in 2022. Inmiddels wachten zeer kwetsbare ouderen al langer dan een halfjaar op zorg.

Prioriteiten in opname. Voor opname in zorgcentra bestaan lange wachtlijsten. Ook binnen die lijsten worden prioriteiten gesteld waardoor het voorkomt dat acute opnames niet direct worden ingevuld. Gebeurt dat wel dan duurt het wachten voor anderen op de lijst nog langer.Langer dan zes maanden wachten. Uit een analyse gedaan door het programma Nieuwsuur blijkt dat het aantal ouderen op wachtlijsten landelijk flink steeg in 2022. Inmiddels wachten zeer kwetsbare ouderen al langer dan een halfjaar op zorg.

Urgentie en gescheiden plaatsing. Het aantal ouderen zal alleen maar toenemen, net als het tekort aan plekken en personeel.  50PLUS wil weten hoe veel wachtenden en urgente gevallen er in Amstelveen zijn, en welke acties de gemeente onderneemt om wachtlijsten in te korten.  Vaak worden (lang)-getrouwde of samenwonende stellen gescheiden geplaatst. 50PLUS wil ook weten of er rekening wordt gehouden met het sámen plaatsen op dezelfde locatie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.