Bijgewerkt: 16 mei 2022

490 huizen tegen het vergeten in Kunstuitleen Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen
01-09-2011

Van 10 september tot en met 24 september 2011 zal de Kunstuitleen Amstelveen het middelpunt vormen van de installatie van 490 huizen tegen het vergeten van de Amstelveense kunstenares Stephanie Rhode.

In juni was het marktplein van de Duitse stad Gunzenhausen voor twee dagen gevuld met 490 witte, wollen huizen. Deze huizen, die overtrokken zijn met gebreide hoezen staan ter herinnering aan alle Joodse inwoners die ooit in deze stad hebben gewoond en geleefd. Rhode heeft meer dan 400 mensen wereldwijd, met verschillende nationaliteiten en geloofsrichtingen, gemobiliseerd om  mee te werken aan dit project.

490 Hauser Amstelveen
(Foto S. Rhode - 2011)

Het Gunzenhausen project


Door het proces van het breien heeft Rhode een stroom van gedachte en een uitwisseling van herinneringen op gang gebracht. Het project en het ontstaan er van is gedocumenteerd in de catalogen die tijdens de opening op zaterdag 17 september 2011 door Bernadette van Woerkom, curator Joods Historisch Museum Amsterdam, gepresenteerd wordt.

Een deel van deze huizen met hun verschillende breipatronen worden tentoongesteld in de Kunstuitleen van Amstelveen. (Ook een aantal inwoners uit Amstelveen en de Parcivalschool Amstelveen hebben hier aan meegewerkt).

Voor meer informatie: www.kunstuitleenamstelveen.nl of 020-6452333 www.stephanierhode.nl Plaats: Kunstuitleen Amstelveen, Stadsplein 103 Tijd: 10- 24 september 2011 Opening: zaterdag 17 september 2011 om 16.00 uur Te koop: catalogus € 12,-

rhode Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Kunstenares Stephanie Rhode in haar atelier


Stephanie Rhode

Geboren 14 august 1964 in Weissenburg, Duitsland, woont en werkt in Amsterdam - Amstelveen

Opleiding

1984 Toelatingsexamen in graphics & design, technische middelbare school Nürnberg / Duitsland

1984 Begin studie aan de Academie voor Moderne Kunst AKI in Enschede/ Nederland

1989 Graduatie op Academie voor Moderne Kunst AKI in Enschede

Een terugkerend thema in het oeuvre van Stephanie Rhode is het symbool. Sinds enkele jaren werkt zij met het thema ‘huis’. De uitleg van het symbool ‘huis’ is ambivalent en laat verschillende betekenissen toe.

Niet het intellectuele begrijpen van het symbool,maar het diepe besef van de achterliggende werkelijkheid, staat op de eerste plaats. “Droom je over een huis zo symboliseert het de terugkeer naar de basisprincipes, die je als kind geleerd hebt”, zegt de kunstenares.

Een tweede aspect in haar werk is herhaling. Door het verveelvoudigen van een enkele vorm wordt deze vorm vaak duidelijker en herkenbaarder; pas in de herhaling worden dingen helder en ziet men de eenvoud van iets.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.