Bijgewerkt: 2 december 2021

40 jaar bloemenfotografie in het Flower Art Museum in Aalsmeer

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Flower Art Museum
18-10-2021

Kunstfotograaf Dennis A-Tjak zit 40 jaar in het vak en viert dit jubileum op grootse wijze. Onder de titel 'Floribunda' komt er een overzichtstentoonstelling in het Flower Art Museum én een nieuw boek. Zijn levenslange fascinatie voor bloemen staat in beide centraal.

Dennis A-Tjak (1961, Paramaribo) wilde als kind schilder of bloemist worden. In plaats daarvan werd hij fotograaf met bloemen als specialiteit. Hij maakte naam met een indringende serie portretten van oude tulpenrassen, die onder de titel 'Royal Flowers of the Netherlands' op Paleis Het Loo te zien was. Minstens zoveel aandacht kreeg zijn serie ‘Indische Pracht’, uitgebracht in boekvorm en tentoongesteld in het West-Fries Museum. Hierin bracht hij de Indonesische flora in beeld die in de 17de en 18de eeuw door de VOC in Nederland werd geïmporteerd.

Foto Amstelveen
(Foto Jos Breg - 2021)

Kunstfotograaf Dennis A-Tjak


Bloemen als metafoor. Meer dan honderd bloemportretten van A-Tjak zijn vanaf 24 oktober 2021 te bewonderen op een tentoonstelling in het Flower Art Museum in Aalsmeer. Zijn bekende series komen aan bod, maar ook recent werk dat hij maakte in coronatijd. In de tentoonstelling Floribunda (Latijn voor ‘veel bloemen’) komen de hoogtepunten uit zijn werk samen.

Bloemen zijn voor de kunstenaar een metafoor voor zijn emoties. Wat met woorden niet te zeggen valt, kan A-Tjak in zijn bloemportretten tot uitdrukking brengen. Gevoelens van blijdschap en ontroering, maar ook van overpeinzing en somberheid. Elke bloem die voor zijn camera verschijnt bewerkt hij tot het beeld samenvalt met zijn gemoedstoestand. “Zo verwerk ik wat me bezighoudt en hoe ik het zie, en zo vertelt elke bloem een deel van mijn verhaal.”

Foto Amstelveen
(Foto Dennis A-Tjak)

Dennis A-Tjak: Tulipa


Coproducties. Op de tentoonstelling in Aalsmeer zijn ook coproducties te zien van A-Tjak met twee andere kunstenaars. Samen met Rob de Heer maakte hij een reeks fotocollages waarbij de realistische bloemen van A-Tjak in combinatie met foto’s, digitale tekeningen en bewerkingen van De Heer samensmelten tot nieuwe, magisch-realistische afbeeldingen. Met kunstenaar/designer Inge Bečka componeert A-Tjak in de studio stillevens van bloemen en keramiek. Hieruit ontstaan unieke, naar abstractie neigende afbeeldingen met een lichtval die doet denken aan 17de eeuwse schilderkunst. Het duo exposeert dit werk onder de naam co-Art. Ook de porseleinen en aardewerken sculpturen van Bečka worden tentoongesteld.

Foto Amstelveen
(Foto Dennis A-Tjak)

Dennis A-Tjak: Gloriosa


Boek. Gelijktijdig met de expositie verschijnt het boek Floribunda met een uitgebreid overzicht van 40 jaar bloemenfotografie door de in Hoorn woonachtige fotograaf. De liefde voor bloemen spat van de pagina’s. Een waar collectors item voor de kunst- en natuurliefhebber.

Het Flower Art Museum is gevestigd aan Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13-17 uur. De expositie ‘Floribunda’ duurt van 24 oktober 2021 t/m 16 januari 2022. Meer info: www.flowerartmuseum.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS