Bijgewerkt: 29 maart 2024

3D-printer voor het licht

Nieuws -> Technologie

Bron: BYU
25-01-2018

Door de Star Wars geïnspireerde 3D beelden zweven in de vrije ruimte. 'Dit scherm werkt als een 3D-printer voor het licht. Met deze kleine deeltjes drukt u eigenlijk een object in de ruimte ' -vertelt Daniel Smalley, hoogleraar elektrotechniek op de Brigham Young University (BYU). De ingenieurs van BYU hebben een techniek ontwikkeld voor het creëren van een full-color 3D grafisch scherm, dat in de vrije ruimte kan zweven en vanuit elke hoek zichtbaar is.



Geïnspireerd door de displays van sciencefiction - het meest in het bijzonder de iconische Star Wars' Prinses Leia-projectie- creëert de nieuwe Optical Trap Display (OTD) techniek, een 3D volumetrisch beeld door het vangen en verlichten van een deeltje met een laser, en scant dan het beeld in vrije ruimte. In tegenstelling tot een hologram wordt in de vrije ruimte een volumetrisch beeld gecreëerd, dat vanuit elke hoek zichtbaar is. De elektrotechnische professor Daniel Smalley en co-auteurs van de BYU publiceerden hun onderzoek ('A photophoretic-trap volumeetric display') in de uitgave van 24 januari 2018 van het tijdschrift Nature.

De Brigham Young University (BYU, soms aangeduid als The Y) is een particuliere onderzoeksuniversiteit zonder winstoogmerk in Provo, Utah, Verenigde Staten, die volledig in handen is van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS of Mormon Church) en onder auspiciën van haar kerkelijk onderwijssysteem wordt geleid. Ongeveer 99 % van de studenten is lid van de LDS Church en een derde van de Amerikaanse studenten komt uit Utah. De universiteit richt zich primair op het bachelor onderwijs, maar heeft ook 68 master- en 25 doctoraatsopleidingen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.