Bijgewerkt: 6 december 2023

35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezel internetaansluiting

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb/Ziggo
06-03-2021

Ongeveer 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezelaansluiting voor sneller internet. Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Media en Willem Offerhaus vicevoorzitter Uitvoerende Betrekkingen en Strategische Projecten van telecombedrijf KPN ondertekenden vrijdag 5 maart 2021 een overeenkomst. De werkzaamheden beginnen in juli 2021 in de wijk Bankras-Kostverloren.

In het project wordt de hele kern van Amstelveen aangesloten. Volgens de voorlopige planning zijn na Bankras-Kostverloren, Elsrijk en het Keizer Karelpark aan de beurt. Daarna volgt Groenelaan. 'Snel internet is een eerste levensbehoefte die in de toekomst alleen maar groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan wat we nu allemaal online doen ten opzichte van tien jaar geleden. Snel internet wordt steeds belangrijker met alle slimme apparaten die wij in huis hebben. Internet heeft een belangrijke sociale functie, maar bijvoorbeeld ook belangrijk voor het onderwijs van onze kinderen en de digitale zorg aan huis. Met glasvezel krijgen onze inwoners een snel en betrouwbaar netwerk' – vertelt wethouder Rob Ellermeijer.

'KPN vervangt zijn kopernetwerk voor glasvezel. Daarmee krijgen de inwoners van Amstelveen supersnel internet en een toekomstbestendig netwerk. Het is in elk gebied waar we aanleggen weer een gigantische operatie. We werken straat voor straat en wijk voor wijk. ’s Ochtends gaat de stoep open en we proberen deze voor het einde van de middag weer dicht te hebben. Daarmee beperken we de overlast voor de inwoners van Amstelveen zo veel als mogelijk'- aldus Willem Offerhaus regiodirecteur van KPN.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Willem Offerhaus vicevoorzitter Uitvoerende Betrekkingen en Strategische Projecten van telecombedrijf KPN en Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Media na de ondertekening van de overeenkomst om 35.000 huishoudens in Amstelveen snellere internetverbinding aan te bieden


De aanleg van glasvezel in de kern van Amstelveen duurt zeker drie jaar. De aanleg van het netwerk vindt in de openbare grond plaats, maar ook op percelen en in woningen. Bewoners worden door KPN en de aannemer vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden. De gemeente treedt op als toezichthouder. Voor het buitengebied (Middelpolder, Bovenkerkerpolder en Amsterdamse Bos) is KPN in gesprek met Getnet. Lees ook: Amstelveens netwerk heeft de snelheid van een boemeltreintje (2015)

Een optische vezel is een flexibele, transparante vezel die wordt gemaakt door glas (silica) of plastic te trekken tot een diameter die iets dikker is dan die van een mensenhaar. Optische vezels worden het meest gebruikt als een middel om licht tussen de twee uiteinden van de vezel te verzenden en worden op grote schaal gebruikt in de glasvezelcommunicatie, waar zij transmissie over langere afstanden en met hogere bandbreedten (datatransmissiesnelheden) mogelijk maken dan elektrische kabels.

Optische (glas) vezels worden gebruikt als medium voor telecommunicatie en computernetwerken omdat zij flexibel zijn en als kabels kunnen worden gebundeld. Het is vooral voordelig voor communicatie over lange afstanden, omdat infrarood licht zich door de vezel voortplant met een veel geringere demping dan elektriciteit in elektrische kabels. Hierdoor kunnen lange afstanden worden overbrugd met weinig repeaters. 10 of 40 Gbit/s is typisch voor systemen in gebruik. Volgens de gegevens van KPN is de snelheid via de glasvezelkabels in Nederland op dit moment (maart 2021) is tussen de 50 Mbit/s-1 Gbit/s.

Internetprovider Ziggo heeft een andere aanpak, want ze combineren glasvezelkabels met coaxkabels voor hun krachtige GigaNet. Hiervan loopt de data 97% via glasvezel en het laatste stukje via coaxkabel naar de woningen. In maart 2021 was de maximale snelheid van internet 1 Gbit/s. (download).Een paar jaar geleden woonden de redactieleden van Amstelveenweb.com in het centrum van Amstelveen, waar zij het met een 30 Mbit/s verbinding van KPN moesten doen, want KPN wenste niet om andere technologie te gebruiken, zoals Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS 3), of glasvezel. Nu hebben zij een Ziggo-account met een 250 Mbit verbinding, inderdaad met DOCSIS 3. Het kan nog sneller maar dat is een stuk duurder. In de nieuwbouwflats aan de rand van Amstelveen is al standaard glasvezel ingebouwd en de bewoners kunnen 500 Mbit verbinding bereiken, maar de vraag blijft of veel mensen dit willen, want dat is ook niet gratis.

DOCSIS 3.1? Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS) is een internationale telecommunicatiestandaard die het mogelijk maakt om gegevensoverdracht met hoge bandbreedte toe te voegen aan een bestaand kabeltelevisiesysteem (CATV). Het wordt door veel kabeltelevisie-exploitanten gebruikt om internettoegang (zie kabelinternet) aan te bieden via hun bestaande hybride glasvezel-coaxiale (HFC) infrastructuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.