Bijgewerkt: 8 augustus 2022

27.000 mensen kregen in 2017 de ziekte van Lyme in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM/Tekenradar/Lyme vereniging
16-04-2018

In 2018 wordt de Week van de Teek gehouden van 16 t/m 22 april. Deze week is er voor bedoeld om, hoewel tegenwoordig teken het hele jaar actief zijn, publiek aan het begin van het ‘tekenseizoen’ te wijzen op de risico’s van tekenbeten. De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties. Werkenden in de agrarische en groene sectoren spelen een belangrijke rol in de totstandkoming en het in stand houden van groene recreatieplekken en – gebieden als tuinen, parken, bos en natuurgebieden.Of u nu beroepsmatig in het groen komt of als recreant van de natuur geniet, u doet er goed aan om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme. Op de website van de Week van de Teek vindt u informatie over de risico’s, beschermingsmiddelen en wat u moet doen, wanneer u toch een beet hebt opgelopen.

In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een peiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Met deze toename is het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd. Uit een peiling onder huisartsen blijkt dat bij ongeveer 25.500 patiënten een voor de lymeziekte kenmerkende vlek of ring op de huid had, waardoor de diagnose gesteld kon worden.

Bij 1.500 patiënten stelde de huisarts de diagnose op basis van andere klachten. Het aantal mensen dat de ziekte kreeg leek in 2014 nog te stabiliseren ten opzichte van de peiling in 2009, nu blijkt het aantal toch verder te zijn toegenomen. Het aantal mensen dat de huisarts consulteerde voor een tekenbeet steeg afgelopen jaar ook. Ongeveer 91.000 mensen gingen in 2017 naar de huisarts met een tekenbeet. Drie jaar daarvoor waren dit nog 82.000 mensen.

Foto Amstelveen
(Foto James Gathany/Wikipedia- 2007)

Deze 'klassieke' bull's-eye uitslag wordt ook wel Erythema Migrans genoemd. Een door Lyme veroorzaakte huiduitslag ziet er niet altijd zo uit en ongeveer 25% van de mensen die besmet zijn met de ziekte van Lyme hebben geen huiduitslag. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt overgebracht op mensen door de beet van de besmette zwartbenige teken. Typische symptomen zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, en de karakteristieke huiduitslag


Regionale spreiding. Overal in Nederland kun je de ziekte van Lyme oplopen. Via tekenradar.nl kun je zien hoe vaak lymeziekte in jouw gemeente voorkomt. Naast de nieuwste peiling zijn ook de resultaten uit de jaren 1994, 2001, 2005, 2009 en 2014 per gemeente te bekijken. Uit de peiling blijkt dat in de oostelijke en noordelijke provincies de meeste mensen de ziekte van Lyme oplopen.

Controleer op teken!Van 16 tot en met 20 april is het de Week van de Teek. Tijdens de week van de Teek vragen verschillende organisaties mensen om extra alert te zijn op tekenbeten. Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, controleer dan daarna op tekenbeten. En vergeet niet jezelf ook te controleren wanneer je in de tuin bent geweest. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet 3 maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Geografische verdeling per gemeente van de aantal diagnoses van de rode huiduitslag Erythema Migrans in Nederland, per 100.000 inwoners tussen 1994 en 2017


Ook op zoek naar kinderen met Lyme.Om de ziekte van Lyme beter te kunnen begrijpen, diagnosticeren en te kunnen behandelen sloegen de Lyme vereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM afgelopen jaar de handen ineen met de oprichting van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe). Samen doen zij onderzoek naar de ziekte. RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard coördineert het LymeProspect-onderzoek: 'Wij willen begrijpen, waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet. Via tekenradar.nl kunnen mensen met tekenbeten en Lyme zich aanmelden voor ons onderzoek. Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien, waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld. We zijn nog hard op zoek naar kinderen en volwassenen die onlangs de ziekte van Lyme hebben gekregen na een tekenbeet om dit belangrijke onderzoek af te kunnen ronden.' Lees ook het artikel: Wat is de juiste behandeling van de ziekte van Lyme?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.