Bijgewerkt: 19 mei 2024

240 kilo softdrugs gevonden in een Amstelveense woning

Nieuws -> Politie

Bron: Gemeente Amstelveen / Politie NL
22-02-2013

Jan van Zanen, de burgemeester van de gemeente Amstelveen informeert de gemeenteraad:

'Geachte dames en heren,

Op 7 februari 2013 informeerde ik u per brief over het gemeentelijk beleid inzake wietplantages. Ik gaf hierbij aan, dat samenwerking tussen politie, woningcorporaties, energiebedrijven en gemeentelijke diensten belangrijk is. Dit bleek afgelopen week opnieuw.

Door goede informatie uitwisseling heeft een grote ontmanteling plaatsgevonden. Hierbij werd in een Amstelveense woning circa 240 kilo softdrugs aangetroffen. Deze vondst benadrukt aan de ene kant de noodzaak van het “Doorzon Convenant” en aan de andere kant de effectiviteit.

Alle partijen zitten er boven op en spannen zich tot het uiterste in om daadkrachtig op te treden tegen wietteelt in Amstelveen. De zaak is op dit moment in handen van het Openbaar Ministerie. Vandaag (22 februari 2013) heb ik de woning voor drie maanden gesloten.'

Doorzon Convenant?

Op verzoek van de Amsterdamse politie is enige jaren geleden het project Doorzon tot stand gekomen tussen 2003 - 2005. Dit verzoek kwam voort uit de behoefte aan een bestuurlijke aanpak van de criminele infrastructuur in mensensmokkelzaken. Geconstateerd was, dat vaak dezelfde woningen telkens opnieuw werden gebruikt om naar Nederland gesmokkelde illegalen onder te brengen.

De behoefte aan een bestuurlijke aanpak van het tegengaan van crimineel woninggebruik bestaat echter nog steeds. Het terugdringen van het onrechtmatige gebruik van woningen en het onttrekken van woningen aan het criminele circuit zijn in het kader van de openbare orde en veiligheid in buurten en het voorkomen van strafbare feiten van zwaarwegend algemeen belang. Bovendien wordt, middels de Doorzon-aanpak, toezicht uitgeoefend op het naleven van regelgeving.

Kern van de aanpak Doorzon is, dat woningen uit het criminele circuit worden gehaald door gebruik te maken van bestaande regelgeving in de Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening.


Update wietvangst in Amstelveen, Middenhoven

Na klachten over een wietgeur in een woning in de wijk Middenhoven in Amstelveen stuitte politie- en gemeente personeel op een grote drugsopslag. Op donderdag 14 februari 2013 werd in de bewuste woning ruim 240 kilo drugs gevonden. De 41-jarige huurder c.q. gebruiker van de woning is aangehouden.

Doordat omwonenden klaagden over een doordringende wietgeur werd door de politie en de gemeente een nader onderzoek ingesteld. In de bewuste woning was van buitenaf niets te zien. Uit informatie van de gemeente bleek, dat er niemand stond ingeschreven op het betreffende adres en mede daarom werd er een onderzoek ingesteld.

De eigenaar van het huis woonde ergens anders en had geen sleutels van de woning. Hij vertelde, dat hij het huis al een paar maanden verhuurde aan een 41-jarige Amsterdammer. De politie maakte op donderdag 14 februari een afspraak met de huurder om samen rond te kijken in de woning.

De huurder en politie traden samen de woning binnen. Bij binnenkomst zagen zij in de woonkamer allerlei dozen, tonnen en gesealde plastic tassen staan. Deze waren zichtbaar gevuld met henneptoppen en blokken hash. Op de eerste verdieping waren verschillende kamers die vol stonden met verschillende soorten soft drugs.

Op zolder vond de politie een zogenaamde groeitent, die gebruikt wordt bij het telen van hennep. In en naast de tent lagen plastic tassen waar gedroogde hennep in zat. Ook lagen er hasjplakken en tientallen voorgedraaide joints in de woning. Er is in totaal zo'n 240 kilo soft drugs gevonden in de woning. De 41-jarige huurder is ter plaatse gearresteerd. De verdachte is voorgeleid bij een rechter-commissaris en in bewaring gesteld.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.