Bijgewerkt: 22 april 2024

2011 was een jaar vol IT-beveiligingsincidenten

Nieuws -> Internet

Bron: Kaspersky Lab
09-01-2012

De top 10 beveiligingsverhalen van 2011 volgens Kaspersky Lab

Van hacktivisme tot Mac-malware, 2011 was een jaar vol IT-beveiligingsincidenten. De experts van Kaspersky Lab hebben de belangrijkste trends van de afgelopen twaalf maanden uitgekozen en de voornaamste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beveiliging eruit gelicht.

Volgens Costin Raiu, directeur van Global Research & Analysis Team (GReAT) van Kaspersky Lab, zijn dit de belangrijkste verhalen van het afgelopen jaar. Zij geven ons tevens een idee van wat we kunnen verwachten in het nieuwe jaar:

1. De opkomst van 'hacktivisme' - een van de belangrijkste trends van 2011 en zal zonder twijfel doorzetten in 2012.

2. De HBGary Federal-hack - hoe zwakke wachtwoorden, oude softwaresystemen en de cloud samen een security-nachtmerrie creëerden.

3. De ‘Advanced Persistent Threat’ - deze aanvallen bevestigen de opkomst van cyberspionage als gangbare praktijk onder supermachten.

4. De aanvallen tegen Comodo en DigiNotar – het vertrouwen in certificeringsautoriteiten wordt bedreigd. Naar verwachting zal het in de toekomst vaker misgaan met de certificeringsautoriteiten en is het waarschijnlijk, dat er meer digitaal ondertekende malware zal verschijnen.

5. Duqu en Stuxnet - state-of-the-art cyberoorlogvoering. Is dit het begin van een cyber Koude Oorlog?

6. De Sony PlayStation Network Hack - de nieuwe gevaren verborgen in de cloud. Persoonlijk identificeerbare informatie is eenvoudig beschikbaar op één plek, toegankelijk via snelle internetverbindingen, klaar om gestolen te worden in geval van onjuiste configuraties of veiligheidskwesties.

7. Neerhalen van botnets en de strijd tegen cybercrime – boodschap aan cyberbendes dat hun oplichtingpraktijken niet langer zonder risico zijn. Maar bij elk gevecht staan de enorme beperkingen van de juridische systemen van tegenwoordig een gecoördineerde en effectieve aanpak van cybercrime in de weg.

8. De opkomst van Android-malware - verschillende factoren maken Android kwetsbaar voor cybercrime: snelle groei, vrij beschikbare documentatie over het platform en de beperkte screening van Google Market, waardoor kwaadaardige programma’s gemakkelijk geüpload kunnen worden.

9. De CarrierIQ-incident - weet jij precies, wat er actief is op je mobiele apparaat? Eén enkel incident, dat duidelijk maakt hoe weinig we weten over wie controle heeft over onze hardware.

10. Mac OS-malware – de oversteek van PC-bedreigingen (rogue AV-programma's zijn een van de meest populaire categorieën van malware voor pc's) naar Macs was een andere belangrijke trend van 2011.

Botnet Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Een botnet is een verzameling van geïnfecteerde computers (bots) aangesloten op het internet. Wanneer een computer wordt aangetast, wordt het een onderdeel van een botnet. Hier op het schema de werking van het botnet.


"Deze tien verhalen zijn slechts een klein deel van alle security-incidenten van 2011, aldus Costin Raiu. "Ze duiden de hacktivist-groepen, de beveiligingsbedrijven, de geavanceerde aanhoudende dreiging in de vorm van supermachten die tegen elkaar vechten door middel van cyberspionage, de grootste software- en gameontwikkelaars, zoals Adobe, Microsoft, Oracle en Sony, wetshandhavinginstanties, de traditionele cybercriminelen, Google - via het Android-besturingssysteem - en Apple - dankzij het Mac OS X-platform. Maar naar verwachting gaan deze tien voorbeelden ook in 2012 weer een belangrijke rol spelen." Lees het complete verhaal hier (pdf Engels)

Gratis Mobile Security Lite app op Android Market

Kaspersky Lab heeft een gratis smartphone beveiligingssoftware ontwikkeld, die een gestolen, of verloren Android apparaat terug kan vinden.

Uitsluitend verkrijgbaar via de Android Market, met Kaspersky Mobile Security Lite kunt u bronnen van ongewenste gesprekken en sms-berichten blokkeren en biedt een basisniveau bescherming van voor uw Android-gebaseerde smartphone.

Door het verzenden van een SMS-bericht naar uw vermiste telefoon met behulp van een andere telefoon, of computer kunt u op afstand vergrendelen, blokkeren en volgen het apparaat zelf, of al uw gegevens wissen uit het geheugen van uw telefoon.

Voor eigenaren die extra bescherming willen voor hun Android smartphones, biedt Kaspersky Mobile Security 9 (29,95 dollar/ jaar) een breder scala van functies, zoals real-time bescherming tegen virussen, scan-websites, apps en e-mailbijlagen tegen kwaadaardige software.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.