Bijgewerkt: 28 mei 2024

200 miljoen e-mailadressen van Twitter-gebruikers zijn gelekt

Nieuws -> Internet

Bron: BleepingComputer/Wikipedia
08-01-2023

Een datalek dat e-mailadressen bevat van meer dan 200 miljoen Twitter-gebruikers is gepubliceerd op een populair hackerforum voor ongeveer $2. BleepingComputer heeft de geldigheid bevestigd van veel van de e-mailadressen die in het lek worden genoemd.

Sinds 22 juli 2022 verkopen en circuleren bedreigingsactoren en verzamelaars van datalekken grote datasets van geschraapte Twitter-gebruikersprofielen met zowel privé (telefoonnummers en e-mailadressen) als openbare gegevens op verschillende online hackerfora en cybercrime-marktplaatsen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Twitter is een online sociale media- en netwerkdienst van het Amerikaanse bedrijf Twitter, Inc., waarop gebruikers publiekelijk of privé berichten van 280 tekens, afbeeldingen en video's, 'tweets' genaamd, versturen en beantwoorden. Geregistreerde gebruikers kunnen tweeten, liken, tweets 'retweeten' en directe berichten (DM) versturen, terwijl niet-geregistreerde gebruikers alleen openbare tweets kunnen bekijken. Gebruikers communiceren met Twitter via browser of mobiele frontend software. Op 27 oktober 2022 nam zakenmagnaat Elon Musk Twitter, Inc. over voor 44 miljard dollar en kreeg daarmee de controle over het platform. Op 20 december 2022 kondigde Musk aan dat hij zou aftreden als CEO zodra er een vervanger was gevonden

Deze datasets werden in 2021 gecreëerd door misbruik te maken van een Twitter API-kwetsbaarheid (de Twitter API = application programming interface zijn een reeks programmatische eindpunten die kunnen worden gebruikt om de conversatie op Twitter te begrijpen of op te bouwen.), waardoor gebruikers e-mailadressen en telefoonnummers konden invoeren om te bevestigen of deze gekoppeld waren aan een Twitter-ID. De meldingsdienst voor datalekken Have I Been Pwned (HIBP) heeft het datalek bij Twitter aan zijn systeem toegevoegd en is begonnen abonnees te waarschuwen als hun e-mail in de dataset is aangetroffen.

Lees verder op het helpcentrum van Twitter: Als je account is gehackt, maar je nog wel kan inloggen, kan je via deze pagina je account beveiligen en ongewenst gedrag stoppen. Als je niet bij je account kan inloggen, raadpleeg je dit artikel voor hulp als je account mogelijk is gehackt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.