Bijgewerkt: 3 juni 2023

123 personen aangehouden rond jaarwisseling

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
01-01-2012

Tijdens de jaarwisseling op 31 december 2011 in de politieregio Amsterdam-Amstelland hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. Op verschillende pleinen werd gefeest. De politie hield 123 personen aan voor aan Oud en Nieuw gerelateerde feiten.

Aanhoudingen

Tussen 19.00 uur op oudejaarsavond en 07.00 uur in de Nieuwjaarsochtend zijn 123 verdachten aangehouden voor verschillende vergrijpen als openlijke geweldpleging, bedreiging, beroving, vernieling, mishandeling en overtredingen van de plaatselijke verordening.

Bij twee aanhoudingen, waaronder een verdachte van straatroof, zijn twee vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen. Verder moesten agenten ingrijpen bij ruzies op straat en vuurwerkoverlast. De politie noteerde bijna 50 meldingen van woninginbraken. In enkele gevallen bleef het door oplettende getuigen bij een poging. In de Boetonstraat in Amsterdam werden na een tip twee verdachten aangehouden.

Hulpverleners

De brandweer kwam tientallen keren in actie om kleine en grotere branden te blussen. Tenminste zes voertuigen, waaronder twee vrachtauto’s, raakten door brand beschadigd. De politie houdt hierbij rekening met brandstichting. Ambulances vervoerden zeventig personen naar ziekenhuizen met verwondingen gelijk aan die tijdens andere weekenden.

Er waren opvallend weinig verwondingen door vuurwerk. Hulpverleners kwamen slechts enkele keren terecht in situaties, waarbij zij werden gehinderd door publiek. “Het blijft jammer, dat een deel van de mensen zich niet weet te gedragen tijdens Oud en Nieuw.

Wij tolereren dit afwijkende gedrag niet en hebben daarom meer dan honderd mensen aangehouden”, zegt algemeen commandant Olivier Dutilh. “Ook zijn er twee collega’s gewond geraakt en moest in een aantal gevallen geweld worden gebruikt. In een enkel geval moest ambulancepersoneel worden ondersteund, waarbij het publiek op afstand is gehouden.”

Taakstraffen

In de loop van zondagmorgen 1 januari 2012 zullen Openbaar Ministerie en politie de zaken van de aangehouden verdachten toetsen. Dan zal ook bekend zijn, hoeveel personen in aanmerking komen voor taakstraffen of snelrechtzittingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.