Bijgewerkt: 29 november 2023

12 skimmers zijn veroordeeld

Nieuws -> Politie

Bron: OM
03-12-2011

12 van de 13 personen die door het Openbaar Ministerie (OM) werden beschuldigd van onder andere skimmen en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn door de rechtbank op 30 november 2011 veroordeeld. De groep verdachten bestond uit vier broers, twee zussen, hun vader en moeder, de vrouw van een van de broers, en vier vrienden dan wel bekenden van de broers.

De drie hoofdverdachten, (waaronder twee broers) zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van negenendertig tot eenenvijftig maanden. Deze verdachten (26, 27 en 28 jaar oud) hebben een spilfunctie gehad in een omvangrijke professionele fraude gedurende een lange periode. De skimmers deden zich voor als TNT medewerkers die een pakketje kwamen brengen. Ze deden alsof ze een pakketje hadden en lieten de dames een bedrag van ongeveer € 0,96 aan bezorgkosten pinnen met een geprepareerd mobiel pinapparaat.

Met de vervolgens valselijk opgemaakte passen werd geld opgenomen en een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt. De slachtoffers betroffen voornamelijk alleenstaande dames op leeftijd. Op verschillende adressen waar doorzoekingen hebben plaatsgevonden en waar de verdachten in 2009 zijn aangehouden, zijn grote geldbedragen aangetroffen die door de verdachten zijn witgewassen. Er is rond de €150.000 in beslag genomen. Naar schatting gaat het om minimaal enkele tonnen aan gestolen geld.

De rechtbank heeft gezien de ernst van de feiten aanleiding gezien om in sommige gevallen zwaarder te straffen dan door de officier van justitie was geëist in verband met de rol van verdachten, de grote hoeveelheid slachtoffers en de lange periode waarin zij deze feiten hebben gepleegd. Het ging om bijna 300 aangiften van alleenstaande dames, vaak weduwen tussen 60 en 102 jaar oud. De slachtoffers werden in heel Nederland gemaakt. Een Bovenregionaal Recherche Team (BRT) van Politie Amsterdam-Amstelland is vier maanden met het onderzoek bezig geweest.

magneetstrip Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een magneetstrip kaart is geschikt voor het opslaan van gegevens door het wijzigen van het magnetisme van de kleine ijzeroxide deeltjes op een tape op de kaart. De magneetstrip wordt gelezen door fysiek contact met een magnetische leeskop, zoals dat bij audiocassettes gebeurde bij het afspelen. Dit werd uitgevonden door IBM in 1960, dus het is een vreselijk verouderd analoge technologie en het is makkelijk te kopiëren


Een andere verdachte broer die in het kader van dit onderzoek ook was aangehouden, is onder meer veroordeeld voor skim-activiteiten en witwassen in 2007 terwijl hij werkzaam was als medewerker van een bezorgservice..Hij werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Zijn vrouw is wegens witwassen en bijstandsfraude veroordeeld tot een werkstraf van 200 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

De moeder en twee zussen van de hoofdverdachten zijn veroordeeld voor het witwassen van grote geldbedragen door deze in geldbuidels onder hun kleding te verstoppen. Moeder is veroordeeld tot 99 dagen gevangenisstraf en de twee zussen tot werkstraffen van 100 uren. De vader die ook als verdachte was aangehouden, is vrijgesproken omdat niet bewezen kon worden dat hij van het skimmen of het geld wist.

Een vierde broer is veroordeeld voor de verduistering van een poststuk. De betrokkenheid van hem bij de skim-activiteiten acht de rechtbank niet bewezen. Drie andere verdachten die door de rechtbank verantwoordelijk worden gehouden voor een aantal skim- dan wel pinactiviteiten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 268 dagen tot 18 maanden. Het OM is tevreden met de uitspraak.

smartchip Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De smart chip van een smart card is de vervanger van de magneetstrip en kan de identificatie, authenticatie, data opslag en de verwerking van een toepassing uitvoeren. Een smart card, of een microprocessor kaart bevat een vluchtig geheugen en microprocessor componenten


Wat is skimming?

Skimming betekent afromen in het Engels en betekent eigenlijk creditcard fraude. Meestal wordt voor skimming een pinautomaat in een onbewaakt ogenblik 'bewerkt', zodat een klant die een transactie verricht niet merkt, dat zijn gegevens gekopieerd worden.

Bij skimming wordt gebruik gemaakt van een apparaat, dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje. In het bovenstaande verhaal gebeurde de skimming met een mobiel pinapparaat.

Tegenmaatregelen

-Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer, dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.

-Check het banksaldo zeer regelmatig. Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.

-Wissel de pas in voor een slimme pas (smart chip).

Het doel van de criminelen is, om goederen te verkrijgen zonder te betalen, of ongeoorloofde gegevens verkrijgen van een rekening. Bij creditcardfraude wordt vaak ook identiteitsdiefstal gepleegd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.