Bijgewerkt: 28 maart 2024

12.5 miljoen euro voor openbaar vervoer Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-11-2011

Het college van Burgemeester en Wethouders van Amstelveen en het College van GS van de Provincie Noord-Holland hebben afspraken gemaakt rondom de besteding van de eerder toegekende 12.5 miljoen euro voor de ontwikkeling van hoogwaardig openbaar vervoer in Amstelveen.

Daarnaast spraken de beide overheden af om verder bijeen te komen om te kijken naar de overcapaciteit van bedrijventerreinen en het ontwikkelen van kansrijke recreatieprojecten in de regio Amstelland.

De provincie Noord Holland en de gemeente Amstelveen maakten afspraken over de ontwikkeling van een hoogwaardig openbaar vervoersnetwerk. De provincie heeft een regierol op het gebied van ontwikkeling van openbaar vervoersystemen in de regio. Een hoogwaardige verbinding tussen Amstelveen en omliggende gemeentes is daarom niet alleen van belang voor Amstelveen zelf, maar heeft ook een provinciaal belang.

Vanuit deze rol stelde de provincie eerder 12.5 miljoen euro ter beschikking voor de ontwikkeling van HOV-knooppunt aan de Carmenlaan. Er was toen nog sprake van doortrekking van de NoordZuid lijn tot de Westwijk. Nu ook andere scenario's voor een hoogwaardige railverbinding worden onderzocht, is afgesproken dat de toegekende 12.5 miljoen ook een ruimere OV-bestemming mag krijgen.

Daarnaast is er gesproken over de afwikkeling van de afspraken rondom de N201. In 2008 zijn de provincie en de gemeente een samenwerkingsovereenkomst aangegaan inzake de realisatie van de N201. De gemeente heeft inmiddels een bedrag van ruim 28 miljoen euro geleverd voor de realisatie van dit project, in de verwachting dat zij een gedeelte van haar investering zou kunnen bekostigen uit de ontwikkeling van een bedrijventerrein ten noorden van de N201.

Momenteel is er, door de verslechterde economische situatie, een overaanbod van bedrijventerrein van 80 hectare in de regio. De provincie heeft een bestuurlijke regierol op het gebied van bedrijventerreinen. De gemeente en de provincie hebben afgesproken verder door te praten over het overaanbod van bedrijventerreinen in de regio.

Verder is er gekeken naar kansen in de regio op het gebied van recreatief landschap. De gemeente Amstelveen ziet kansen in samenwerking rondom de zogenaamde Amstelscheg (gebied aan de Amstel rondom Ouderkerk). Er zijn veel ontwikkelmogelijkheden waardoor het gebied een parel in de provincie kan worden met een hoge recreatieve waarde.

Het gebied heeft een historisch aangezicht, er is recreatie op het water mogelijk en er zijn mogelijkheden voor de ontwikkeling van de horecastrip Amstelzijde, mits de verkeersituatie wordt aangepakt. De Gemeente en de provincie hebben afgesproken om kansen nader te onderzoeken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.