Bijgewerkt: 6 oktober 2022

12,5 kilometer fietsroute tijdens de Monumentendag 2017 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
30-08-2017

Speciaal voor de Open Monumentendag 2017 is een boekwerkje voor fietsers ontwikkeld langs 11 monumentale kerken in Amstelveen. De fietsroute is 12,5 kilometer lang of met een aanvullende 12 kilometer om de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel te bezoeken. In het boekje staat een plattegrond en beschrijvingen van op de route liggende monumentale kerken. Ook is het mogelijk om buitenplaats Wester-Amstel te bezoeken.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2017)
Kaart van de 'Monumentenroute Rondje rond de kerk in Amstelveen' 2017


1 Pauluskerk, Wolfert van Borsselenweg 116
2 Johanneskapel, Amsterdamseweg 311
3 Sint Annakerk, Amsterdamseweg 22
4 Dorpskerk, Dorpsstraat 36
5 Handwegkerk, Handweg 117
6 Urbanuskerk Bovenkerk, Noorddammerlaan 124
7 Heilige Geestkerk, Haagbeuklaan 1
8 Paaskerk, Augustinusplantsoen 1
9 Titus Brandsmakerk, Westelijk Halfrond 1
10 Kerk Apostolisch Genootschap, Graaf Aelbrechtlaan 138
11 Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
De R.K. St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is een neogotische kruiskerk met een karakteristieke zware vieringstoren en gebouwd in 1893 volgens ontwerp van architect Joseph Cuijpers. De kerk bezit inwendig het nog vrijwel geheel intacte interieur uit de bouwtijd, in rijke neogotische vormgeving. De kerk werd in mei 1891 ingewijd


Herbert Raat (VVD) wethouder: 'Een bezoek aan de monumentale gebouwen is zeker de moeite waard. In Amstelveen hechten we waarde aan onze historie. Dit doen we bijvoorbeeld met de online beeldbank, waar sinds begin dit jaar foto’s uit het archief te zien zijn. Maar nu ook met het opstellen van een speciale fietsroute. Wij hopen, dat veel inwoners van de flyer gebruik maken en tijdens Open Monumentendag 2017 de historie van Amstelveen bezoeken.'

Het boekje 'Monumentenroute rondje rond de kerk in Amstelveen' is nu al te downloaden (pdf 12 pagina’s). Ook liggen er papieren exemplaren in de publiekshal van het raadhuis en tijdens de Open Monumentendag 2017 in de opengestelde kerken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed


Zes Amstelveense kerken zijn opengesteld voor publiek, zodat ook de monumentale interieurs te bezichtigen zijn. Dit zijn de Pauluskerk, de Sint Urbanuskerk Bovenkerk, de Paaskerk, Kerk Apostolisch Genootschap, de Kruiskerk en de Sint Urbanuskerk in Nes aan de Amstel. In de kerken vinden verschillende activiteiten plaats, zoals rondleidingen, beklimmen van de toren en het luisteren naar orgelbespelingen. In buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen gegeven door het huis, de tuin en het park, ook is er een kunst-expositie te bezichtigen. Op zondag worden bovendien twee speciale rondleidingen gegeven op begraafplaats Zorgvlied. De Open Monumentendag 2017 is op 9 en 10 september. Meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland zijn dan gratis toegankelijk. Het thema is dit jaar 'Boeren, burgers en buitenlui'. Meer informatie over de openingstijden en activiteiten is te vinden op www.openmonumentendag.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.