Bijgewerkt: 20 maart 2023

11.488 meldingen voor Brandweer Amsterdam-Amstelland in 2012

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
26-03-2013

In 2012 is er 11.488 keer een beroep gedaan op Brandweer Amsterdam-Amstelland. Dat komt neer op ruim 30 meldingen per dag. In vergelijking met 2011 is een daling in het aantal meldingen te zien, toen er 12.643 keer hulp van de brandweer nodig was.

Het grootste deel van de meldingen betrof hulpverleningen (5180). Zo rukte het korps vorig jaar 418 keer uit voor een reanimatie. Alle brandweervoertuigen zijn uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator, waardoor de brandweer snel hulp kan bieden bij hartfalen. Omdat de brandweer vaak snel ter plaatse is, wordt kostbare tijd gewonnen en stijgt de overlevingskans van iemand die een hartstilstand krijgt.

brand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Ondergrondse afvalcontainer in brand in Amstelveen


Een groot aantal hulpverleningen betrof liftopsluitingen. Hiervoor is het korps 726 keer gealarmeerd. Hoewel de brandweer veel energie steekt in het voorkomen van branden, is het onmogelijk denkbaar, dat er nooit meer brand uitbreekt. Het afgelopen jaar braken er in Amsterdam-Amstelland 2647 branden uit, waar de brandweer met de hoogste prioriteit naar moest uitrukken.

Het aantal woningbranden betrof 564. Acht personen overleden als gevolg van brand. Het Team Brandonderzoek van Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft vorig jaar 193 branden onderzocht, waaronder 187 woningbranden. Uit de resultaten blijkt, dat het merendeel hiervan is veroorzaakt door menselijk handelen (61%). In deze categorie vallen onder andere branden die zijn ontstaan tijdens het koken, klussen of kaarsen. Falende apparatuur staat met 23% op de tweede plaats van de meest voorkomende brandoorzaken.

brand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een rookmelder


Rookmelders

Hoewel het nut en de noodzaak van rookmelders evident zijn, blijkt in veel huishoudens het levensreddende apparaat nog te ontbreken. In maar liefst 61 % van de woningen die door het Team Brandonderzoek is onderzocht, was geen rookmelder aanwezig. Bij slechts 29% was een goed functionerende rookmelder opgehangen.

Tijdens de woningbezoeken die Brandweer Amsterdam-Amstelland in 2012 bracht in Amsterdam Zuidoost, is in 1295 woningen een brandveiligheidscheck uitgevoerd. In de helft van deze woningen was een rookmelder aanwezig, in 32,3% betrof het een goed werkende rookmelder.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.