Bijgewerkt: 18 juni 2024

1143 hennepplanten aangetroffen in Amsterdam-Zuid

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
16-05-2012

In de Van Ostadestraat in Amsterdam-Zuid is een grote hennepkwekerij opgerold. In twee loodsen van een oude houthandel troffen agenten 1143 planten aan. De politie kreeg deze week een anonieme tip binnen over een hennepplantage op de Van Ostadestraat. Mogelijk leidde de storing van televisies en andere elektrische apparatuur van omwonenden tot de tip.

De personen die de hennepplantage runden, haalden hun stroom onder andere illegaal van een hoofdleiding wat storingen kan veroorzaken. “Een anonieme melding gaf aanleiding tot nader onderzoek bij het opgegeven pand”, - zegt buurtregisseur Bert van der Linden. “Een penetrante wietlucht aan de achterzijde van het gebouw versterkte het vermoeden van een hennepplantage.”


Grotere kaart weergeven De Van Ostadestraat in Amsterdam-Zuid

Binnen trof de politie verdeeld over drie ruimtes, een uitzonderlijk grote kwekerij aan. “Het komt weinig voor dat we deze hoeveelheden midden in een woonwijk aantreffen. Gemiddeld vinden we tussen de 500 en 600 planten als we een hennepkwekerij oprollen. Hier stonden er 1143.” In een van de ruimtes werden zogenoemde moederplanten gevonden.

Dat zijn hennepplanten, waarvan stekjes vervaardigd worden. In de andere ruimte stonden bijna volgroeide planten die tussen de acht en tien weken oud waren. In de laatste ruimte waren de planten tussen de twee en de drie weken oud. Volgens Van der Linden bestond de plantage waarschijnlijk al geruime tijd. “Er zijn restanten van oude planten aangetroffen.”

Het telen van hennep is strafbaar en zorgt voor overlast. Dat kan soms gevaarlijke situaties voor omwoners veroorzaken. Iedere week branden er in Nederland naar schatting ongeveer drie panden af door kortsluiting, of oververhitting in een hennepkwekerij. Bovendien worden omwonenden blootgesteld aan bijvoorbeeld stank- en wateroverlast door lekkages.

”De zware, ietwat zoetige, geur en condens op ramen van woningen, of bedrijfspanden die verder een verlate indruk maken, zijn vaak kenmerken waaraan een hennepkwekerij kan worden herkend”, - zegt Van der Linden. “Bel in zo’n geval met 0900-8844 of meld misdaad anoniem 0800-7000.” De politie doet verder onderzoek naar de personen achter de hennepplantage in Amsterdam-Zuid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.