Bijgewerkt: 8 augustus 2022

11% meer chlamydia-diagnoses in 2016

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
11-04-2017

De Centra Seksuele Gezondheid worden steeds effectiever in het opsporen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). In 2016 zijn er 11% meer chlamydia-diagnoses vastgesteld bij vrouwen en heteroseksuele mannen dan in 2015 – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt steeds vaker gonorroe gevonden. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het RIVM. Een reden voor de stijging is, dat er steeds meer mensen getest worden die behoren tot de groepen met een hoog risico op soa’s.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Doe de SOA-test!


Chlamydia is de meest voorkomende soa. De toename van het aantal positieve testen op chlamydia is een trend die al sinds 2013 wordt gesignaleerd. Dit geldt alleen voor vrouwen en heteroseksuele mannen. Bij MSM blijft het aantal chlamydia-diagnoses stabiel. Bij MSM komt gonorroe het meest voor. In 2016 zijn er door de Centra Seksuele Gezondheid 23% meer gonorroe diagnoses vastgesteld dan in 2015. Ook LGV (een agressieve vorm van chlamydia) en infectieuze syfilis komen bij MSM steeds vaker voor.

Hoog-risicogroepen. Dat er meer soa worden gevonden bij de Centra Seksuele Gezondheid komt onder andere, omdat er steeds meer mensen getest worden die tot de hoog-risicogroepen horen. Daardoor is de kans groter, dat er een soa wordt gevonden. Hoog-risicogroepen kunnen zich gratis laten testen. Het gaat om bijvoorbeeld personen die voor een soa zijn gewaarschuwd door een (voormalige) partner, personen met soa-gerelateerde klachten en mannen die seks hebben met mannen (MSM). De Thermometer seksuele gezondheid bericht over de belangrijkste cijfers en trends van soa en seksuele gezondheid in Nederland. De cijfers zijn beschikbaar gesteld door de Centra Seksuele Gezondheid, GGD’en, Stichting HIV Monitoring, en de medisch microbiologische laboratoria. In juni 2017 verschijnt het jaarrapport 2016 soa in Nederland. Lees ook: Symptomen bij soa'sAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.