Bijgewerkt: 8 augustus 2022

100ste verjaardag joods ziekenhuis gevierd met symposium

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
14-11-2011

De Centrale Israëlitische Ziekenverpleging (CIZ) bestaat 100 jaar. Tegenwoordig is dit een onderdeel van het Ziekenhuis Amstelland, dat als enige ziekenhuis in West-Europa een dergelijke joodse vleugel kent.

Rond 1900 waren er in Amsterdam twee joodse ziekenhuizen: het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis (NIZ) en het Portugees Israëlitisch Ziekenhuis (PIZ). Die fuseerden in 1911, waarna de Vereniging Centrale Israëlitische Ziekenverpleging (Vereniging CIZ) werd opgericht.

ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Het nieuwe gebouw van de Centraal Israëlitische Ziekenverpleging aan de Jacob Obrechtstraat 92 in Amsterdam in 1916. In de inrichting konden 50 tot 60 patiënten opgenomen worden en er waren 20 zusters als verplegingspersoneel aanwezig. Een vaste dokter was niet aan het ziekenhuis verbonden, want elke zieke had een vrije artsenkeuze


De opzet was het exploiteren van een particulier ziekenhuis, dat vooral bedoeld was voor beter gesitueerde joden die zich in een vertrouwde omgeving en volgens de joodse rituelen wilden laten verplegen. Vijf jaar later, in 1916 werd in de Jacob Obrechtstraat, die toen aan de rand van Amsterdam lag, de CIZ geopend.

ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

De deur van het ziekenhuis in Amsterdam. Het gebouw is al gesloopt


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Babietjes werden in een grote wieg gelegd tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Het gebouw van de Centraal Israëlietische Ziekenverpleging aan de Jacob Obrechtstraat 92 in Amsterdam in de jaren 1970. In de achtergrond met de toren is de Raw Aron Schuster Synagoge in de Heinzestraat in Amsterdam te zien


In 1958 vond er uitgebreide nieuwbouw plaats en uitbreiding van het aantal bedden. In 1971 startten er fusiebesprekingen met het Nicolaas Tulp Ziekenhuis, het tegenwoordige Ziekenhuis Amstelland. Dat kreeg na de fusie een aparte joodse vleugel met zeventig bedden, die in mei 1978 werd geopend.

In heel West-Europa is er geen joods ziekenhuis te vinden, zelfs niet in steden als Londen en Parijs met aanzienlijk grotere joodse gemeenschappen, dan Amsterdam en omgeving. Joodse patiënten worden in de CIZ-vleugel in een vertrouwde omgeving verzorgd en verpleegd door specialisten en verplegend personeel met extra kennis over de joodse identiteit.

ciz Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

De officiële hoofdingang van het ziekenhuis Amstelveen in 2004, voor de nieuwbouw. Vanwege de nieuwbouw is de hoofdingang tijdelijk verlegd naar de achterkant van het gebouw, bij de parkeerplaats. De nieuwe entree van het ziekenhuis werd in de nacht van 25 op 26 mei 2004 geopend. De letters NTZ staan voor Nicolaas Tulp Ziekenhuis en CIZ voor Centrale Israëlitische Ziekenverpleging


Onderdeel van de afdeling is een heuse sjoel, een synagoge waar iedere week en op joodse feestdagen diensten plaatsvinden. Verder worden de joodse riten nageleefd en zijn de maaltijden er kosjer. Mannen en vrouwen liggen op aparte zalen.

Overigens staan de verpleegafdelingen van de joodse vleugel ook open voor niet-joden. De betrokkenheid van de joodse gemeenschap is enorm, wat zich onder meer uit in ongeveer honderd joodse vrijwilligers die zich inzetten voor het ziekenhuis. Het jubileum werd zondag gevierd met onder meer een symposium.

ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Gebakjes met 100: de 100ste verjaardag joods ziekenhuis wordt gevierd in Amstelveen


Symposium

Het ochtendprogramma van het symposium op zondagochtend 13 november 2011 was zeer succesvol. De zaal was vol met medici uit zowel het ziekenhuis, huisartsen uit de regio en vroegere CIZ-artsen. De sprekers wisten het publiek goed te boeien met hun schets van 100 jaar geneeskunde.

Vanzelfsprekend sprak uit alle verhalen de enorme vooruitgang in de afgelopen eeuw. Door doorlopende onderzoeken en wereldwijze samenwerking is het mogelijk om steeds sneller onderzoeksresultaten te verkrijgen en toe te passen in de geneeskunde. Recente ontwikkelingen (sinds 2000) gaan niet alleen razendsnel maar ook steeds toegespitster op het individuele ziekbeeld. Natuurlijk waren de kosten van de gezondheidszorg een belangrijk issue; het gat tussen wat men in de naaste toekomst zou kunnen genezen en wat we kunnen betalen wordt snel groter.

ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Dr Joop Stork internist, voorzitter van het symposium tijdens zijn inleiding


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Professor dr H.M. Pinedo internist-oncoloog, vertelt over 100 jaar oncologie en de behandeling van kanker


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Professor dr M.M. Levi internist-vascular geneeskundige, tijdens zijn lezing over 100 jaar vaten en stolling


Bij het middagprogramma zat de zaal bomvol, ruim 150 mensen bezochten deze feestelijke bijeenkomst. Oud medewerkers presenteerden een conference over de tijd in de CIZ en Joop Stork, oud internist, had de lachers op zijn hand met allerlei anekdotes uit de CIZ periode.

Dr Rustemeijer, internist in Ziekenhuis Amstelland en stafvoorzitter, had een luchtig verhaal met serieuze ondertoon over het medische beroep in de huidige tijd en in de toekomst. Bijzonder was het moment, dat oud verpleegkundige uit de CIZ, mevrouw Land, de huidige voorzitter van de CIZ, Dr A. Kater, de eerste penning van de CIZ.

ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Dr A.P. Kater hematoloog met mevrouw Land, de huidige voorzitter van de CIZ. In zijn hand is de eerste penning van CIZ te zien


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

De zaal is helemaal vol tijdens het middagprogramma


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Joop Stork heeft de lachers op zijn hand


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Loek Witzenhausen bedankt de sprekers van het middagprogramma


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

De sprekers krijgen ook bloemen


ciz Amstelveen
(Foto Ziekenhuis Amstelland - 2011)

Oud verpleegkundigen waren ook aanwezig tijdens het symposium


De organisatoren kunnen terugkijken op een succesvolle dag. Meer informatie over de joodse achtergrond van Ziekenhuis Amstelland vindt u onder Joodse identiteit op de website van Ziekenhuis Amstelland. Meer informatie over de gebruiken op de joodse vleugel vindt u onder joodse vleugel.

In november 2011 is in de gangen van het ziekenhuis een foto-expositie te zien zijn ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Centraal Israëlitische Ziekenverpleging (CIZ).

De expositie beslaat 100 foto's en bestaat uit heel veel foto's van de oude CIZ – afkomstig van het Joods Historisch Museum - en uiteraard ook foto's met betrekking tot de 'nieuwe CIZ-vleugel'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.