Bijgewerkt: 17 juni 2024

'100 jaar kleur'

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
19-04-2011

Aalsmeer - Dit jaar is het honderd jaar geleden, dat de eerste Nederlandse coöperatieve bloemenveilingen werden opgericht. Bloemenveiling FloraHolland (met marktplaatsen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en voorheen Venlo) viert dit feest met als thema '100 jaar kleur'.

veilingklok Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2011)

Een oude bloemenveilingklok (1920)


In dat kader zoekt FloraHolland namen van mensen die in de afgelopen eeuw op bijzondere wijze aan de uitbouw van de marktplaatsen hebben bijgedragen. Dat kunnen zowel telers als handelaren zijn, maar ook veredelaars en mensen met andere verdiensten voor de coöperatie en het sierteeltvak in het algemeen.

Die verdiensten kunnen liggen op terreinen als (inter)nationale productie en afzet, vernieuwing van het product, de afzetsystemen, de logistiek, etc. Het kunnen bovendien mensen zijn uit verleden en heden. Je zou hen Koplopers van de Marktplaats kunnen noemen.

veilingklok Amstelveen
(Foto Michel Heerkens - 2011)

Moderne FloraHolland-marktplaats, met aandacht voor product en klant (detaillistenbezoek Bleiswijk 2009)


Om welke mensen gaat het? Een aantal kernbegrippen maakt dat duidelijk:  • Visie. Mensen die in hun tijd een visie hadden die de veilingcoöperatie of de sierteeltsector sterker heeft gemaakt.

  • Verschil maken. Mensen die door hun denken of doen de coöperatie wezenlijk veranderden.

  • Durf. Mensen die desnoods tegen de oppositie in door veranderingen en koerswijzigingen de coöperatie wisten te versterken.

  • Algemeen belang. Mensen met oog voor het collectieve belang van coöperatie en vak.


FloraHolland nodigt iedereen uit om Koplopers van de Marktplaats voor te dragen. Dat kan tot uiterlijk 13 mei 2011 via een aanmeldformulier op de jubileumwebsite www.floraholland100jaarkleur.nl , via een e-mail aan pietkralt@floraholland.nl  of door te bellen met Piet Kralt, T 0174 63 35 65 (tijdens kantooruren).

Uit alle voordrachten ontstaat uiteindelijk een lijst van vijftig Koplopers van de Marktplaats. De Koplopers gaan een rol spelen tijdens de feestelijkheden later dit jaar. Ze zullen deel uit maken van een speciale jubileumuitgave die in november verschijnt en van een bijzondere tentoonstelling, die eind dit jaar op alle vestigingen van FloraHolland te zien is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.