Bijgewerkt: 16 mei 2022

100 duizend bezoekers van het Cobra Museum in 2012

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
21-12-2012

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst heeft vorige week haar 100.000ste bezoeker van 2012 verwelkomd. Voor het Cobra Museum in Amstelveen, een middelgroot kunstmuseum, is dat een geweldige hoeveelheid bezoekers die een stuk hoger ligt dan de afgelopen jaren. Een belangrijke oorzaak hiervoor was de succesvolle tentoonstelling  Klee en Cobra. Het begint als kind die in het voorjaar van 2012 plaats vond.

‘Klee was voor het Nederlands publiek echt een ontdekking. Alsof ze er een ‘nieuwe grote kunstenaar’ bij kregen’. Het was dan ook de eerste presentatie sinds ruim tien jaar in Nederland.´ ´Opvallend dat de kunst van Klee nog steeds zo geliefd is onder een breed en gevarieerd publiek, net zoals in 1948  toen zijn werk voor het eerst in Nederland in het Stedelijk Museum te zien was´. Aldus Els Ottenhof, zakelijk directeur van het Cobra Museum.

Het Cobra Museum voor Moderne kunst toont naast kunst van Cobra kunstenaars in vaste collectie en wisseltentoonstellingen steeds meer kunst van aan Cobra gerelateerde kunstenaars zoals Paul Klee en momenteel Bram Bogart en van hedendaagse kunstenaars die volgens de waarde van de Cobra beweging werken.

Katja Weitering, artistiek directeur van het museum zegt hierover: “De programmering van het Cobra Museum richt zich erop om het publiek in contact brengen met Cobra en aan Cobra gerelateerde kunstenaars.

klee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De grote zalen van het Cobra Museum zijn mooi en sfeervol ingericht tijdens de 'Klee en Cobra' expositie in april 2012


Naast een grootheid als Paul Klee kan dat ook hedendaagse kunst zijn, waarin de geest van Cobra’s experimenteerdrift en sociaal engagement centraal staan. Begin 2013 brengen we een indrukwekkende solotentoonstelling van Michael Tedja (1971). Juist in de combinatie van het presenteren van de moderne avant garde en hedendaagse kunst schuilt onze kracht.”

Een deel van het bezoekersaantal, 13.000 is op het conto te schrijven van ‘Het hof van Appel´ de eerste editie van een buitententoonstelling in samenwerking met Kasteel De Keukenhof. Niet meegerekend in ‘de 100.000’ is de tentoonstelling Cobra, 1000 days of Free Art die het museum samen met het Sakip Sabanci in Instanbul organiseerde en 10.000 bezoekers voor het eerst met het werk van Cobra in contact bracht.

Met het programma voor 2013 hoopt het museum verdere groei in bezoekersaantallen te realiseren. Dat moet lukken met een programma, dat relevant is voor deze tijd, respect toont voor de Cobra geschiedenis en die het museum daarmee midden in de samenleving plaatst.

Er zijn beschouwende tentoonstellingen, zoals Armando vs Armando en een buitenprojecten met Tajiri in kasteel Keukenhof. De vijfde editie van de Cobra Kunstprijs voor jonge kunstenaars (wie wordt de opvolger van Nathaniel Mellors?). Een overzicht tentoonstelling van een van de grootste collectie ter wereld van Cobra werken: de Collectie Olesen uit Denemarken.

Een driejarige samenwerking met de Rietveld Academie zal in 2013 zijn eerste vruchten afwerpen en als klap op de vuurpijl eindigt 2013 met een echte blockbuster die nu nog geheim is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.