Bijgewerkt: 10 juni 2023

10 jaar gevangenis voor diefstal met geweld in Amstelveen

Nieuws -> Politie

Bron: De Rechtspraak
14-02-2012

De verdachte Mouloud B. (1977) geboren in Marokko en zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf op 14 februari 2012. De rechtbank acht de verdachte onder andere schuldig aan diefstal met geweld en vrijheidsberoving met de dood tot gevolg van een bejaarde Amstelveense. Daarnaast acht de rechtbank bewezen dat de man meerdere bejaarde slachtoffers heeft opgelicht en beroofd van geld, bankpas en pincode in Groningen, Amstelveen en Velserbroek.

Valse voorwendsels

De man wist op 11 september 2010 in Amstelveen onder valse voorwendsels de woning van mevrouw Lezer-van Cleef (77) het slachtoffer binnen te dringen in de Bos en Vaartflat. Door zich voor te doen als bankmedewerker wist hij haar bankpas af te nemen en de pincode afhandig te maken. Om zijn vlucht mogelijk te maken heeft hij haar vervolgens in de slaapkamer in een inbouwkast geduwd en deze afgesloten.

bos en vaart Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De Bos en Vaart flat in Amstelveen


De vrouw heeft daarna tevergeefs geprobeerd om zichzelf te bevrijden, maar is daar niet in geslaagd. Uiteindelijk is het slachtoffer in de kast komen te overlijden door een combinatie van onder meer opsluiting, hartfalen en stress. De rechtbank rekent het de dader zwaar aan dat hij zich geen enkele rekenschap heeft gegeven van het lot van het slachtoffer en niets heeft ondernomen om te voorkomen dat het verkeerd zou aflopen. Integendeel, hij is vervolgens op stap gegaan en heeft grote bedragen geld gepind en deze puur voor zijn eigen gerief besteed.

Reeks van oplichtingen

De man had zich eerder schuldig gemaakt aan een reeks van oplichtingen en diefstallen, (24 pagina’s lange uitspraak)  waarop hij steeds op dezelfde manier te werk ging. Bij oudere mensen deed hij zich voor als bankmedewerker, wist zich met een smoes toegang tot de woning te verschaffen en maakte vervolgens hun bankpas en pincode afhandig.

Hij maakt daarbij op grove wijze misbruik van het vertrouwen van de hoogbejaarde slachtoffers. Volgens de rechtbank brengt het gedrag van verdachte grote maatschappelijke onrust met zich mee en vergroot de gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

Langdurige gevangenisstraf

Vanwege de omstandigheden en de ernst van de bewezen delicten en ter bescherming van de maatschappij heeft de rechtbank een langdurige gevangenisstraf opgelegd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.