Bijgewerkt: 24 juli 2024

Berlijn Tempelhof-Schöneberg


Amstelveen had vier partnersteden tot februari 2019. Sindsdien nog twee waaronder Tempelhof-Schöneberg, dat één van de 22 deelgemeenten van Berlijn (zuid) in Duitsland. De naam Berlin Tempelhof is wegens een samengaan van de wijken Tempelhof en Schöneberg overgegaan in Berlin Tempelhof-Schöneberg.De gemeente telt ongeveer 338.000 inwoners.

De naam Tempelhof is afkomstig van de ridderorde der Tempelheren vanuit de 13de eeuw. Na de val van de Berlijnse muur kwam de deelgemeente Tempelhof weer tot ontwikkeling, waaronder veel culturele zaken zoals muziekscholen, kunstacademie en theater.

De relatie tussen Amstelveen en de Tempelhof is onder meer gebaseerd op de uitwisseling van werken van jonge beeldende kunstenaars van de jeugd-kunstacademie.

Vanaf 1927 werd Tempelhof door vliegtuigpioniers gebruikt voor de eerste transatlantische vluchten. In die tijd werd tevens de basis gelegd voor de economische ontwikkeling van de stad. Tempelhof werd wereldberoemd doordat de geallieerden het vliegveld gebruikten voor de luchtbrug naar Berlijn tijdens de Russische belegering van juni 1948 tot mei 1949.

Een monument aan de rand van het vliegveld (‘die Hungerharke') herinnert aan deze periode. Een ander wereldberoemd gebouw is het raadhuis van Schöneberg. Hier sprak president Kennedy op het balkon de historische woorden ‘Ich bin ein Berliner'. Bovendien is het de geboorteplaats van Marlène Dietrich.

De relatie met Tempelhof dateert al sinds 1960 en is daarmee de oudste stedenband van Amstelveen. In dat jaar werd de officiële jumelage (vriendschappelijke associatie tussen twee instellingen) door de beide burgermeesters ondertekend. Sinds die tijd hebben veel uitwisselingen plaatsgevonden tussen burgers van beide steden.

Naast uitwisselingen van jonge beeldende kunstenaars en sportverenigingen zijn het vooral de scholen die in de loop der jaren vaak een hechte relatie hebben opgebouwd met een school uit Tempelhof.

Jaarlijks kan men in de Tempelhof, in het volkspark Mariëndorf, de “Kulturlustgarten”bezoeken. Een driedaags evenement met tal van culturele festiviteiten en attracties.

Bezoek ook de website: Berlijn Tempelhof-Schöneberg