Bijgewerkt: 30 juni 2022

Dafne met biggetje - 2005

Foto's -> Natuur -> Varkensland

Dafne met biggetje
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De "beestenvrouw" Dafne Westerhof met het beroemde biggetje Gieltje.

Castratie varkentje  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Vluchten kan niet meer, maar dat hoeft ook niet,
want hier wordt de castratie zeer diervriendelijk uitgevoerd


Donderdag 9 juni 2005 vond er een unieke gebeurtenis plaats. Dafne Westerhof, eigenaresse van de varkensopvang het Beloofde Varkensland, wilde laten zien dat het castreren van een jong varken, ook op een aangename manier kan. Dit als protest tegen de duizenden castraties die bij biggen plaatsvinden zonder enige vorm van verdoving. De kleine beertjes/biggetjes worden altijd zonder verdoving gecastreerd en schreeuwen hierbij oorverdovend. Dat geeft aan dat de ingreep zeer pijnlijk en frustrerend is. De reden van de massale castratie van beertjes zou zijn, dat het vlees na slachting van een niet gecastreerd varken, een minder aangename smaak zou hebben. Om te laten zien dat het ook anders kan, werd deze actie uitgevoerd.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Alles staat klaar voor de ingreep


Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De castratie is gaande


Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Gieltje wordt gecastreerd


Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De kleine Gieltje mag nu rustig uitslapen


Dafne had diverse mensen uitgenodigd, maar er waren ook aanwezigen die het nieuws in de Amstelveense krant hadden gelezen. Een ieder die gekomen was werd hartelijk welkom geheten en kon rustig rondkijken onder het genot van een kopje koffie of thee en een heerlijke punt zelfgemaakt appelgebak.

Na een rondleiding over het Beloofde Land, was het dan zo ver. Om 20.00 uur werd het beertje Giel (8 weken) door de dierenarts Peter Klaver onder volledige narcose gebracht. Tevens gaf hij in iedere testikel een verdovende injectie. Na een minuut of tien was de narcose ingewerkt en kon de ingreep beginnen.

Gieltje werd op een kleine operatietafel gelegd. De testikel werd opgezocht en op die plaats werd een incisie gemaakt van een cm. Het was stil in de boerderij, maar het belangrijkste: Gieltje bleef ook stil. Geen gekrijs van pijn en ellende. Na het afbinden en vervolgens doorknippen van de zaadleider was de castratie aan een kant een feit. De andere kant werd ook uitgevoerd, met een tweede incisie omdat de testikels wat ver uit elkaar lagen. Soms kan deze ingreep met een incisie worden volstaan. De wondjes werden afgespoten met wat desinfectans en vervolgens werd de slapende Gieltje in een slaapzak onder een warme rode lamp gelegd.

2005-Dafne-met-Gieltje
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Dafne met het net gecastreerde varkentje Gieltje, dat weer wakker is geworden

Na afloop werd er nog discussie gevoerd over het wel en wee van de ingrepen en werd de afloop gevierd met een drankje.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur