Bijgewerkt: 15 april 2024

St. Jozefschool
Amstelveenseweg - 1908

Foto's -> Gebouwen -> Scholen

St. JozefschoolAmstelveenseweg
(Bron: Ach Lieve Tijd - Amstelveen)

De rooms-katholieke St. Jozefschool aan de Amstelveenseweg in 1900
(Ter informatie: de naam van de school wordt in de literatuur op twee manieren geschreven:
St Jozefschool en St Josephschool)

In 1874 werd de school ingewijd als de tweede bijzondere school, die zich vestigde op grondgebied van Nieuwer-Amstel. Het was de parochieschool van de rooms-katholieke kerk 'de Buitenveldert'. Initiatiefnemer was W.J. Kamper, die bij de parochie in dienst was van 1869 tot 1881. De St. Jozefschool was vanouds een typische grensschool: kinderen uit Amsterdam en Amstelveen werden tot de school toegelaten. Na de oprichting waren er 74 leerlingen aangemeld, die allen door meester Van der Vliet werden onderwezen. Alle leerlingen zaten in één lokaal, waarbij iedere rij een klas voorstelde. De meisjes zaten vooraan, de jongens op de achterste banken.

Het eerste schoolgebouw aan de Amstelveenseweg kreeg er in 1906 vier lokalen bij. Meester Bertels, die vanaf 1908 tot 1940 het hoofd van de school was, was een zeer bekend en geliefd persoon, mede vanwege zijn vele maatschappelijke nevenfuncties. In 1921 verhuisde men naar het gebouw aan de Amstelveenseweg waarin later de St. Nicolaasschool voor schipperskinderen gevestigd werd. In 1953 verplaatste men de school naar de Kalfjeslaan.

StJosephschool
(Bron: collectie Particulier - Ansichtkaart van Dhr R. de Jonker)

De rooms-katholieke St. Jozefschool aan de Kalfjeslaan 370
De ansichtkaart is uitgegeven door H. Volkers medio 1954. Hij had een klompenhandel annex speelgoed- en
snoepwinkeltje recht tegenover de St. Jozefschool aan de Kalfjeslaan nummer 31 te Amstelveen(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief Amstelveen)

St. Jozefschool in 1975


StJosephschool
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

St. Jozefschool - 15 maart 2005 tijdens de sloopwerkzaamheden


In opdracht van stadsdeel Zuider Amstel startte op 17 januari 2005 het aannemersbedrijf Oudt Zwanenburg met de sloopwerkzaamheden van de St. Jozefschool. Op dezelfde plaats zal op een later tijdstip de bouw starten van een nieuw schoolgebouw. Dit zal waarschijnlijk halverwege 2006 klaar zijn. De financiering voor de bouw van een nieuwe school sneuvelde bij centrale stad, daar deze geheel onverwacht de grondexploitatie had afgekeurd. De bouw van de St. Jozefschool was namelijk onderdeel van een groter bouwplan, Doorburg Zuid genoemd. De reeds geplande verhuizing naar een tijdelijk onderkomen en de voorgenomen nieuwbouw konden daardoor niet doorgaan. Uiteindelijk werd er toch een akkoord bereikt en zijn de tijdelijke huisvesting en de nieuwbouw van de katholieke basisschool alsnog veiliggesteld.

De voorbereidende werkzaamheden voor de sloop namen ongeveer 2 weken in beslag. Daarna werden de panden neergehaald en tot eind april 2005 zal men bezig zijn met de opruimingswerkzaamheden. Tijdens deze werkzaamheden worden ook struiken en verhardingsmaterialen in het aangrenzende gebied verwijderd. Ten behoeve van het sloop/nieuwbouwplan werden reeds 25 bomen gekapt, waarvoor in 2003 een kapvergunning was verleend.

Brand een week voor de sloop
Voordat de sloop een feit was, moest de brandweer nog uitrukken. (Bron: AT5 04-02-2005)

Aan de Kalfjeslaan in Amstelveen heeft donderdagavond brand gewoed in een leegstaand schoolgebouw van de St. Jozefschool. De brand die rond 21.15 uur ontdekt werd, ontstond in een lokaal op de derde verdieping van de school. De oorzaak is niet bekend. De school stond leeg omdat hij gesloopt wordt. Een deel van het gebouw was al tegen de vlakte, de rest volgt volgende week. Rond het gebouw waren waarschuwingslinten gespannen om te wijzen op asbest. De platen met asbest zijn volgens de brandweer al bij eerdere sloopwerkzaamheden verwijderd. De brandweer had het vuur in het schoolgebouw snel onder controle. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Buurtbewoners zagen twee personen wegrennen vlak nadat de brand was uitgebroken.

School
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Door de sloop van het gebouw is er een enorme vrije ruimte ontstaan voor nieuwbouw


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen