Bijgewerkt: 20 april 2024

Van der Hooplaan
Stukje Geschiedenis - 1938

Foto's -> Straatgezichten -> Van der Hooplaan

Van der HooplaanStukje Geschiedenis
(Bron: Amstelveenweb - Ach Lieve Tijd)

Kijkje in de van der Hooplaan
In 1938 zijn er nog maar weinig huizen. Van welke kant de foto is genomen is ons niet bekend.

Heeft u meer gegevens over huizen, winkels, bewoners uit de van der Hooplaan in vroeger tijden,
mail naar José van Amstelveenweb.com, met dank.

De naamgever Van der Hooplaan
Abraham Nicolaas Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop (Jan van der Hoop), werd op 9 maart 1893 te Arnhem geboren. Hij was de zoon van G. H. Th. à Th. van der Hoop (marineofficier, burgemeester, Tweede Kamerlid en lid van Gedeputeerde Staten van Gelderland) en Jonkvrouw. S.M.J.van de Poll.

Van der Hoop was in 1924 gezagvoerder bij de eerste vlucht van de KLM naar Nederlands-Indië. Met het nieuw ontworpen toestel de Fokker VII (H-NACC), vertrok Van der Hoop op 1 oktober 1924 met 1e luitenant-vlieger Van Weerden Poelman en mecanicien P. A. van den Broeke van Schiphol. Er werd 15.373 km afgelegd in 127 uren en 16 minuten, verdeeld over 20 vliegdagen, bij een gemiddelde snelheid van 120,75 km per uur. Het enthousiasme bij de aankomst in Nederlands-Indië was overweldigend.

Met de Fokker VII zelf maakte het gezelschap nog reizen op Java, waarbij Van der Hoop lezingen hield. De terugreis werd met een schip van de rederij Koninklijke Rotterdamse Lloyd gemaakt. Hij is in 1969 overleden.


(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Van der Hooplaan en hoek Lindenlaan
Op de foto van 1967 de linkerkant van de winkelgalerij

Winkelcentrum voor de woonwijk
Voor de woonwijk Van der Hooplaan werd eind 1969 een winkelcentrum opgericht. De eerste winkels waren Turkenburg Textiel, Modelslagerij Vermeulen en Kunstnijverheid Martha de Groot, maar daarna volgende als snel andere winkels zoals Bakkerij Cor Smit op nr 170. De bakkerij van Cor Smit werd in later tijden overgenomen door bakkerij Renzema, die anno 2021 nog steeds op nr 170 de zaak heeft.


(Bron: Particuliere Collectie - Cor Smit jr)

Winkelpand aan de Van der Hooplaan nr 170
In de winkel staat Riet Smit-Visser, echtgenote van Cor jr die naast haar staat en vader Cor sr rechts
Lees het hele verhaal van over de Weitebrood- en Banketbakker van Klaas en Cor Smit

In het midden van de straat was er ook een Caltex benzinestation van de gebroeders Koudijs van de Daf Garage. Dit station hield stand tot begin jaren zeventig van de vorige eeuw, want toen wilde de gemeente zoveel mogelijk benzinestations uit woonwijken hebben. De winkels met bepaalde artikelen, wisseleden regelmatig van eigenaar. Het was rond 1975 een woonwijk met gezinnen aardig wat kinderen, waarvan veel mensen bij de KLM en Fokker werkten. Langzaam maar zeker veranderde de populatie doordat er steeds meer sociale huurwoningen kwamen waarin ook veel eenoudergezinnen en mensen van niet Nederlandse komaf werden gehuisvest. Uiteindelijk besefte de gemeente, op aandringen van de winkeliers dat er niet alleen sociale huurwoningen gebouwd moesten worden maar ook voor de middenklasse en zo geschiedde.


(Amstelveenweb.com - 2014)

Foto van rond 1960 - Caltex benzinestation tussen de winkels en in de woonwijk aan de van der Hooplaan



(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Winkels aan de van der Hooplaan vanaf andere kant en 40 jaar later

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten