Bijgewerkt: 30 juni 2022

St. Josephschool - 2004

Foto's -> Buurgemeenten -> Nes aan de Amstel

St. Josephschool
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De katholieke St.Josephschool niet ver van de St. Urbanuskerk aan de Amsteldijk
Anno 2012 omgebouwd tot woonhuis

De school werd door het kerkbestuur in 1921 opgericht. In het eerste schooljaar waren er 126 leerlingen. In 1975 werd een nieuwe St. Josephschool gebouwd aan de Pastoor van Zantenlaan. Dit oude schoolgebouw werd tot maart 2005 door Amstelveense kunstenaars als atelier gebruikt. De gemeente wilde het gebouw via openbare verkoop bij inschrijving, verkopen met als bestemming maatschappelijke doeleinden. Later heeft de gemeente vanwege openbare verkoop de plannen aangepast, zodat er ook gewoond kon worden.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - Ansichtkaart)

De St. Josephschool van de oost-oever van de Amstel toen deze nog in gebruik was - jaartal onbekend


Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De voormalige St. Josephschool van de oost-oever van de Amstel gefotografeerd,
bijna vanuit dezelfde hoek als de ansichtkaart hiervoor


joseph mozaiek
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Aan de muur van de St. Josephschool is een schitterend tegelmozaïek ingemetseld. De tekst luidt: "Sint Joseph - beschermer der jeugd". Joseph of Jozef , timmerman in Nazareth, was de man van Maria en de vader van Jezus. In de middeleeuwse beeldende kunst was Joseph als oude man op de achtergrond aanwezig. Later werd hij jonger afgebeeld, als opvoeder van Jezus. Hier leidt hij het Kind aan de hand.


November 2012
De oude St. Josephschool aan de Amsteldijk Zuid nabij Nes aan de Amstel is verkocht en krijgt een woonbestemming. Het karakteristieke gebouw is in 1921 gebouwd en tot 1975 als school in gebruik gebleven. Na 1975 is het gebouw als atelierruimte en woonruimte gebruikt. Het pand staat op een kavel van ca. 1.200m² met aan de voorzijde uitzicht op de Amstel en het groengebied de Ronde Hoep polder.

Sinds het voorjaar van 2011 was het pand in de verkoop, waarbij de gemeente heeft aangegeven diverse bestemmingsmogelijkheden – horeca, hotel, wonen – onder voorwaarden toe te zullen staan. Wethouder Jan-Willem Groot (CDA) is zeer content met de verkoop van dit monumentale pand: 'Het is goed om te realiseren, dat door herziening van de bestemming, de St. Josephschool als een sieraad aan de Amstel behouden blijft. Het pand heeft de status van Gemeentelijk Monument en binnen de duidelijke richtlijnen die gesteld worden aan een dergelijk monument is gedeeltelijke herontwikkeling heel goed mogelijk. Ik wens de nieuwe eigenaren heel veel woongenot toe op deze unieke locatie. En feliciteer de bewoners van Nes aan de Amstel met het feit, dat dit karakteristieke gebouw weer een gebruiksfunctie heeft. “


Klik hier voor andere foto's in de categorie Buurgemeenten