Bijgewerkt: 8 augustus 2022

St.Urbanus kerk
Nes aan de Amstel - 2004

Foto's -> Buurgemeenten -> Nes aan de Amstel

St.Urbanus kerkNes aan de Amstel
(Amstelveenweb.com - Anko Stoffels)

St. Urbanuskerk aan de Amsteldijk-Zuid in Nes aan de Amstel staat op de lijst van Rijksmonumenten.

Amsteldijk-urbanus
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)

St.Urbanuskerk


Amsteldijk-urbanus
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)


Deze katholieke kerk is door Josephus Theodorus Joannes Cuypers (1861-1949) ontworpen. Hij was de zoon van de befaamde Petrus Josephus Hubertus Cuypers (architect van de St. Urbanuskerk te Bovenkerk). De kerk is gebouwd in 1893 en is een driebeukige kruiskerk in neo-gotische stijl gebouwd met een karakteristieke zware vieringstoren. Aan het schip, bestaande uit vijf traveeën en bijzonder brede dwarspanden, sluit zich een diep priesterkoor aan. In de kloeke vierkante toren zijn vier klokken opgehangen. De kerk bezit inwendig het nog vrijwel geheel intacte interieur uit de bouwtijd, in rijke neogotische vormgeving.De kerk werd in mei 1891 ingewijd. Cuypers ontwierp o.a. de kathedrale basiliek St.-Bavo in Haarlem (1895–1930) en samen met Eduard.G.H.H. Cuypers de O.L. Vrouwekerk te Bussum (1922), de rooms-katholieke kerk te Rijssen, de Effectenbeurs in Amsterdam, ziekenhuizen en vele andere gebouwen.

Amsteldijk-urbanus
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Amsteldijk in Nes aan de Amstel met de St.Urbanuskerk.


Urbanusnes-altaar2
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Het altaar in de St. Urbanuskerk


Urbanusnes-alt2
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Een deel van het drieluik boven het altaar van de St. Urbanuskerk


Urbanusnes-alt3
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

De rechterkant van het drieluik boven het altaar

Bericht uit 2004 - Tekst: Amstelveens Nieuwsblad
In een deel van de ophanging van de klokken in de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel blijkt houtrot te zitten. Met het herstel zijn enige tienduizenden euro's gemoeid. Dit kwam aan het licht na onderzoek door het bureau Advickeck Bouwmanagement, dat is uitgevoerd naar aanleiding van de actie de ontbrekende vierde klok in de toren terug te hangen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De torenklok van de St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel


Onderzoek toont aan dat de drie huidige klokken klungelig en verkeerd" zijn geplaatst en dat bovendien door lekkage houten balken juist op de oplegpunten zijn weggerot," zo blijkt uit email-verkeer dat deze krant beschikbaar is gesteld. De drie klokken moeten eruit. De oplegging van de balken moet worden gerepareerd en een doorgezakte balk moet worden vervangen. De kosten worden geschat tussen de 33.000,- en 42.000,- euro. Na de werkzaamheden komt Monumentenzorg inspecteren of een en ander goed is verricht waarna de vier klokken weer op hun plaats kunnen worden gehangen De vierde, grootste, klok, die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gestolen, kon na een actie van het kerkbestuur weer worden besteld. De gemeente, bouwbedrijf Heemraad en ABN Amro zijn de grootste financiers.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Buurgemeenten