Bijgewerkt: 22 april 2024

van der Ghiessenstraat - 1932

Foto's -> Straatgezichten -> van der Ghiessenstraat

van der Ghiessenstraat
(Bron: Gemeentearchief Amstelveen)

Tijdens het bewind van burgemeester Arie Colijn werd in 1924 in de wijk Elsrijk een nieuwe woonwijk gebouwd voor de NV Tuindorp. De foto van deze woonwijk aan de van der Ghiessenstraat is van 1935. De woningen bleken op langere termijn van goede kwaliteit te zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2014)

Het plantsoen met een klok aan de westelijk uiteinde van de Van de Ghiessenstraat in de wijk Elsrijk in omstreeks 1935 bij de kruising met de Wolfert van Borsselenweg


De achtergrond is sinds het maken van de foto sterk veranderd, want aan de overkant van de spoorweg zijn woningwetwoningen gebouwd aan de Nieuwe Karselaan. Een woningwetwoning was in de 20ste eeuw een woning die in het kader van de Nederlandse Woningwet was gebouwd. Daarmee wordt bedoeld, dat de woning bij de bouw voldeed aan de normen van het Rijk die op dat moment golden. Veelal kwam de woning daarmee in aanmerking voor een rijksvoorschot, waarmee de bouw kon worden gefinancierd, dat in de daaropvolgende decennia moest worden terugbetaald door de woningcorporatie, of de gemeente. In sommige perioden werkte de rijksoverheid met bouwpremies in plaats van voorschotten. Woningwetwoningen zijn altijd woningen geweest in de lagere categorie huren. De bedoeling van deze woningen was om mensen met een lager inkomen toch een fatsoenlijke woning te kunnen bieden tegen een betaalbare huur.
Kijk voor beschrijving naam bij Stratenregister

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten