Bijgewerkt: 13 april 2024

Laan van Deshima - 2004

Foto's -> Straatgezichten -> Laan van Deshima

Laan van Deshima
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Straatbord aan de Laan van Deshima

Deshima is een waaiervormig eilandje in Japan. In 1635-1636 werd dit eilandje in de Baai van Nagasaki (Japan) kunstmatig aangelegd. Het is door een brug met het aangrenzende stadsgedeelte van Nagasaki verbonden. Vanaf 1635 woonden hier Portugezen. Na hun uitwijzing uit Japan werden de Hollanders in 1641 verplicht hun factorij van Hirado naar dit eilandje, dat een lengte van 120 m en een breedte van 75 m heeft, over te brengen.
Japanse geleerden en kunstenaars probeerden, door bemiddeling van de Hollanders die op Deshima verbleven, door te dringen in elke tak van intellectuele of sociale westerse activiteit en kennis namen van Europese boeken en instrumenten. De handel stond onder leiding van een opperhoofd ("kapitan"), bijgestaan door verschillende ambtenaren. Bij aankomst van de schepen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie werden het roer, het geschut, de munitie en de christelijk lectuur voor de duur van het verblijf in beslag genomen. Tijdens de inlijving van Nederland bij Frankrijk (1811-1813) was Deshima met de Goudkust de enige plaats in de wereld waar de Nederlandse vlag bleef waaien. De nederzetting op Deshima werd in 1867 opgeheven.

Vermoedelijk is door de gemeente Amstelveen voor deze naam gekozen, omdat in Amstelveen op dit moment (2004) ongeveer 1700 Japanners wonen. Dit is de grootste Japanse gemeenschap in Nederland.

Foto Amstelveen
(Foto mstelveenweb.com - 2007)

Laan van Deshima gezien vanaf de Stadstuinen aan het Buitenplein

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Nu met de Sier-Kersenbloesembomen erbij


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Spreekt voor zich


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten