Bijgewerkt: 17 april 2024

Caro van Eyck
Pieter de Monchy - 2004

Foto's -> Kunstwerken -> Caro van Eyck

Caro van EyckPieter de Monchy
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Bronzen beeld van de toneelspeelster Caro van Eyck in de hal van Schouwburg Amstelveen aan het Stadsplein
Het beeld is gemaakt door de kunstenaar Pieter de Monchy


(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het bronzen beeld van Caro van Eyck als "Elizabeth" uit 1980 staat in de gang van het Raadhuis Amstelveen en is van de hand van de kunstenaar Pieter de Monchy

Caro van Eyck
Gerarda, Jacoba, Everdina Taytelbaum werd geboren op 27 november 1915 te Batavia (Djakarta) en overleed te Amstelveen in 1979. Vanaf 1936 was zij bij het toneel onder de naam Caro van Eyck. Zij had nauwelijks een opleiding gevolgd en begon bij het Hofstadtoneel. Zij speelde ondermeer met het Residentie Toneel, het Amsterdams Toneelgezelschap, het Rotterdams Toneelgezelschap en de Toneelgroep Theater en Ensemble. In november 1959 ontving Caro van Eijck de Theo Mann-Bouwmeesterring en in 1979 de Theo d’Or prijs. Deze laatste was voor haar rol Fonsia Dorsey in Coburns “een gelukkige hand”.
Caro was 7 jaar gehuwd met de acteur Paul Steenbergen en later met de filmdirecteur H.S. Boekman.
Zij was een van Nederlands grootste tragédiennes. (Titel)rollen van haar zijn onder andere in Medea (Euripides), Antigone (Sophocles), Antigone (Anouilh), Ariel (De storm, Shakespeare), Lavinia (Rouw past Elektra, O’Neill), Jenny (Driestuiversopera, Brecht), Nina (De meeuw, Tsjechov) en Regina (De kleine vossen, L. Hellman). In 1969 heeft Caro een rol gespeeld in de film “de kleine zielen” van David Koning en in de jaren zeventig gaf ze voordrachten op eigen tekst.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken