Bijgewerkt: 22 april 2024

Lisa Konno
Expositie - 2024

Foto's -> Musea -> Museum Jan
vanaf 2020


Lisa KonnoExpositie
(Foto Salmiak Studio/Tom Haartsen - 2024)

Lisa Konno, The Porcelain Body

Bron: Museum JAN - 31-01-2024

Van 14 februari t/m 16 juni 2024 presenteert Museum JAN een tentoonstelling over het werk van modeontwerper en kunstenaar Lisa Konno (1992). Voor deze eerste museale solo maakt Konno nieuw werk, waarin ze Japans porselein combineert met textiel. Met dit werk reflecteert Konno op schoonheidsidealen in zowel Japan als Nederland en stelt ze de vraag: wanneer is een zoektocht naar schoonheid een bevrijdende vorm van zelfexpressie en wanneer slaat het om naar een vorm van onderdrukking? Een verwarrende grens die onderzocht wordt in een video-installatie en een serie objecten die het midden houden tussen kledingstuk en sculptuur.

Lisa Konno
Lisa Konno is een uitgesproken, interdisciplinaire maker binnen de modevormgeving. Haar werk is kleurrijk, innovatief en opvallend. Culturele identiteit en ambacht zijn twee belangrijke pijlers in haar werk. Ze behandelt gewichtige onderwerpen graag op een lichtvoetige, humoristische manier. De afgelopen jaren deed ze dit veel in combinatie met film. In de documentaire/modefilm NOBU, BABA en HENK worden vaders met een migratieachtergrond gevraagd naar hun levensverhaal terwijl ze een collectie dragen geïnspireerd op hun identiteit.

Konno experimenteert met een vorm van ‘op de persoon ontwerpen’, waarmee ze een ander licht werpt op het begrip haute couture. Haar films waren te zien op de VPRO, BNNVARA, IFFR en andere internationale filmfestivals. In 2018 won ze een Dutch Design Award. Haar werk behoort tot de vaste collectie van Het Kunstmuseum, Textielmuseum en Centraal Museum Utrecht.

In de zomer van 2022 volgde Lisa Konno een residentie in Arita (Japan) waar ze met porselein leerde werken onder begeleiding van ambachts-specialisten. Konno, zelf half Nederlands en half Japans, is opgegroeid en opgeleid in Nederland. Het onderzoek in Arita was voor haar dan ook een studie die niet alleen het materiaal besloeg maar ook haar eigen identiteit. Ze legde daar de basis voor een nieuwe stap in haar werk en een nieuwe collectie die te zien zal zijn tijdens haar eerste museale solotentoonstelling bij Museum JAN.

The porcelain body
Wat we mooi vinden lijkt een autonome keuze maar is vrijwel altijd onderhevig aan cultuur, politiek en tijd. Ons verhouden tot het concept schoonheid is zowel benauwend als bevrijdend. Voor deze tentoonstelling speelt Konno op een intuïtieve manier met vrouwelijke archetypen uit haar twee culturen zoals het bruidje, de geisha, de prostitué en de huisvrouw. Hierbij gebruikt ze symbolen zoals het schort, de strik en het wereldberoemde Okame-masker, dat in Japan symbool staat voor de perfecte huisvrouw maar zijn oorsprong kent in een uiterst conservatief verhaal. Ze zoekt de clichés op en gaat ermee aan de haal, op zoek naar een eigen esthetiek die tot uiting komt in een video-installatie en een serie objecten die het midden houden tussen kledingstuk en sculptuur.

Adres: Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen

Klik hier voor andere foto's in de categorie Musea