Bijgewerkt: 22 april 2024

Steigerende Tors
Arthur Spronken - 2004

Foto's -> Kunstwerken -> Steigerende Tors

Steigerende TorsArthur Spronken
(Amstelveenweb.com collectie - 2019)

Steigerende Tors - 1977

Torso = romp van een beeld. Het is gemaakt in 1977 door Arthur Spronken
Deze steigerende tors staat aan de Beneluxbaan ter hoogte van viaduct Ouderkerkerlaan

Arthur Spronken heeft nog een ander beeld gemaakt namelijk Steigerend Paard dat staat bij de Florence Nightengalelaan.

Arthur (Jan Elisa) Spronken werd geboren op 30 april 1930 te Beek als zoon van Jan Nicolaas Spronken en Bertha Hertz. In zijn jeugd werd Spronken zowel beïnvloed door de paardenliefhebberij van zijn vader en grootvader, als door de beeldhouwer Paul Schmalbach. Hij werd echter opgeleid voor de handel aangezien zijn vader een sigarettenfabrikant was. Sproncken volgde vanaf 1948 tot 1952 de Kunstnijverheidsschool in Maastricht waar hij onder anderen les kreeg van Charles Vos en Harry Koolen. Daarna liep hij stage in Milaan aan de Accademia di belle Arti di Brera. Daar kreeg hij onder andere les van Marino Marini, een specialist op het gebied van paarden in de beeldhouwkunst. Terug in Nederland, Limburg, trouwde Spronken in 1955 met de Finse kunstenares Varpu Tikanoja (1928-1983) en kregen vier dochters, waaronder kunstenaressen Siiri, Arja, Kore en een zoon Caius Spronken.

Spronken maakte in eerste instantie voornamelijk religieuze figuren uit hout, daarna ging hij rond 1961 over op brons. Zijn figuratieve beelden concentreren zich rond de dynamiek van lichamen, danseressen en later paardentorso's. Die dynamiek is zo belangrijk bij de latere paardentorso's, dat de benen van de paarden alleen in aanzet te zien zijn, de aanzet tot de beweging die in de torso plaatsvindt. In 1964 kreeg hij een individuele tentoonstelling in het Frans Hals Museum. In 1996 vond er in Scheveningen in het museum Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling plaats, waarbij zijn monument van het koninklijk gezin een permanente plaats kreeg.

Na het overlijden van zijn echtgenote ontmoette hij beeldhouwster Francesca Zijlstra, waarmee hij ging samenwonen. Op 5 april 2018 overleed Spronken in zijn geliefde Limburg.
Bron Wikipedia

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Steigerende Tors destijds gemaakt in 2004

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken