Bijgewerkt: 17 april 2024

De Bal - 2023

Foto's -> Kunstwerken -> De Bal

De Bal
(Amstelveenweb.com - 2023)

Kunstwerk 'de Bal'
Het zijn veel gele ballen in verschillende maten, vervaardigd door Cindy Bakker

De officiële opening van Kunsterk 'De Bal'

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb - 03-11-2023

Het was een dag met afwisselend regen en wind, maar dat mocht niet deren. Veel volwassenen en kinderen kwamen op vrijdagmiddag 3 november 2023 naar het Wijkpark Middenhoven in Amstelveen. Aldaar zou op feestelijke wijze het kunstwerk 'De Bal' officieel worden geopend. Kunstenaar Cindy Bakker maakte dit werk speciaal voor kinderen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Het kunstwerk heeft de naam 'de Bal' maar bestaat zoals is te zien een stuk of 11 gele ballen in verschillende maten


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Rond 16.30 uur zijn er al wel wat mensen naar het pleintje in wijkpark Middenhoven gekomen

Bij aankomst in het park rond 16.30 uur stonden er wel wat mensen en velen vroegen zich af waarom op deze tijd een kunstwerk voor kinderen geopend zou worden. Totdat een hele sliert met kinderen van het nabijgelegen Kinderrijk BSO Brink kwam aangelopen. Toen kon het feest beginnen en kregen ze een glaasje limonade met of zonder prik, proostten met de ballen en hadden plezier. Er stonden ook drankjes klaar voor de aanwezigen, waaronder de beheerders- en enkele bewoners van Middenhof, afgevaardigden van wijkplatform Waardhuizen-Middenhoven, genodigden via de kunstenaar Cindy Bakker en de pers die ook goed vertegenwoordigd was.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

In de verte waren veel kinderstemmen te horen en ineens kwam een lange kindersliert het pleintje opgelopen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De aanwezigen gaan vast op de foto vóór de officiële opening


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Herbert Raat tijdens zijn speech waarbij hij vertelt over kunst in openbare ruimten

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur heette iedereen welkom en bovenal Cindy en alle kinderen. Hij vertelde dat Amstelveen veel kunstwerken heeft  in de openbare ruimte zodat alle Amstelveners, jong en oud, van kunst kunnen genieten. De gemeenteraad had geld beschikbaar gesteld om op verschillende plekken in Amstelveen kunstwerken te realiseren specifiek gericht op kinderen. Het kunstwerk 'De Bal' is onderdeel van dit initiatief, Kindvriendelijke Kunst. Kunstenaar Cindy Bakker maakte met advies van de Kinderraad twee ontwerpen, ‘Het Spel’ en ‘De Bal'. Hiervoor liet zij zich inspireren door buitenspellen, zoals verstoppertje, boompje wisselen, stoelendans, stoepranden, knikkeren en voetballen. Afgelopen najaar hebben inwoners via het digitale participatieplatform Denk Mee Amstelveen hun voorkeur kunnen aangeven voor hun favoriete ontwerp. Veruit de meeste bewoners kozen voor het werk De Bal, aldus de wethouder.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Milanka, kinderburgemeester van Amstelveen bedankt de kunstenares

Na Herbert sprak de kinderburgemeester Milanka enkele woorden en vertelde dat zijzelf en ongeveer 45 kinderen tijdens een workshop een bol hebben geknutseld. Uit vragen bleek dat de kinderen een kunstwerk wilden waar ze mee konden spelen. Dat is goed gelukt zo zei Milanka en vroeg een applaus voor Cindy.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Cindy vraagt de kinderen om eens aan de bodem te voelen

Cindy zei vervolgens dat de kinderen goed hadden meegeholpen met het bedenken. Ze vroeg hen of ze wisten hoe het kon dat de ballen niet wegrolden. Dus vertelde ze dat elke bal vast zat op een soort lollystok en meteen kwam de vraag, 'kan je dan ook aan de ballen likken?! Cindy legde uit dat al die lollystokken van ijzer waren en onder de grond vast zaten in een stuk beton, zodat de ballen niet konden wegrollen. Zij toonde zich een ware kindervriend want ze ging op haar hurken zitten en liet de kinderen voelen aan de grond, waarbij ze vroeg wat ze voelden. Die was zacht en veerde een beetje, dus vertelde ze dat die vloer was gemaakt van gemalen zolen van sneakers.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De wethouder overhandigt Cindy als dank een mooi boeket


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De sprekers op een rij: de kunstenares, de kinderburgemeester en de wethouder Kunst en Cultuur

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Herbert Raat bedankte Cindy en overhandigde een mooi boeket. Vervolgens liep men naar één van de drie toegangspaden naar dit pleintje, alwaar een lint tussen twee bomen was gespannen. Het lint werd met een schaar, die Herbert, een jongetje namens Kinderrijk en de kinderburgemeester samen vasthielden, doorgeknipt en toen was het kunstwerk officieel geopend.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De wethouder, een jongetje van Kinderrijk en de kinderburgemeester knippen het lint door...........


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

...... en is het kunstwerk officieel geopend

Het mooie aan het kunstwerk is dat het midden in een kring van hoge bomen staat. Het licht laat de toppen van de bomen, zie foto, weerspiegelen op de ballen. Cindy wist niet of dat echt zo zou lukken, maar het is gelukt, waardoor het kunstwerk eigenlijk dubbele kunst is.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Deze boomtoppen worden weerspiegeld in de ballen en geeft zo een extra dimensie aan het kunstwerk


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Op de bal is de weerspiegeling van de boomtoppen als je heel goed kijkt en niet wordt afgeleid door de wethouder, zichtbaar

Na deze gezellige, speelse, feestelijke en officiële opening was het natuurlijk tijd voor drankjes en hapjes. Bij de verschillende kramen konden de aanwezigen zich tegoed doen aan een wijntje, frisje, hapje en gezellig met elkaar verder keuvelen. Ondanks de frisse wind en af en toe wat druppels hemelwater leek het erop dat iedereen tevreden huiswaarts keerde.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

De kraam met drankjes en hapjes


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

En nog meer hapjes, héérlijk!

Over de kunstenaar
Cindy Bakker (1989) laat zich inspireren door alledaagse kleurrijke objecten en vormen, zoals verkeersborden, oranje pvc-buizen op bouwterreinen of groene prullenbakken. Ze gebruikt deze objecten - vaak sterk uitvergroot - in haar werk en zet ze lukraak neer, alsof kinderen ermee hebben gespeeld.  'De Bal' is een ode aan de bal in ons dagelijks leven. De vorm van de bal is herkenbaar, maar de opstelling van het kunstwerk spreekt tot de verbeelding. Op de website Metropolis M kunt u een uitgebreid interview met Cindy lezen om een kijkje over haar manier van dingen zien te krijgen. Ook op de website Witte Rook kunt u meer over haar te weten komen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Cindy Bakker achter haar kunstwerk(en): de Bal en 'de Weerspiegeling'


Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken