Bijgewerkt: 24 april 2024

Kersenbloesem bloeit
Geen Festival meer - 2023

Foto's -> Natuur -> Kersenbloesem Festival
Cherry Blossom Festival


Kersenbloesem bloeitGeen Festival meer
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Het begin van de rondwandeling vanaf de Bamboebrug in het Kersenbloesempark van Amstelveen op vrijdag 24 maart 2023

Bron: Amstelveenweb - 24-03-2023

In oktober 2000 schonk The Japan Women's Club in Amstelveen 400 kersenbloesembomen (cherry blossom trees) aan de bevolking van Nederland, ter gelegenheid van de 400 jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. De bomen zijn geplant in het Amsterdamse Bos, waar sindsdien dit deel het Cherry Blossom park heet. Een kersenbloesem, ook bekend als Japanse kers of sakura, is een bloem van veel bomen van het geslacht Prunus of Prunus subg. Cerasus. Het zijn veel voorkomende soorten in Oost-Azië, waaronder China, Korea en vooral in Japan. Ze verwijzen over het algemeen naar sierkersenbomen, niet te verwarren met kersenbomen die fruit produceren om te eten. Het wordt beschouwd als de nationale bloem van Japan.

Veel wilde soorten en cultivars bloeien van maart tot april op het noordelijk halfrond. Wilde soorten, zelfs als ze dezelfde soort zijn, verschillen genetisch van de ene boom tot de andere, dus zelfs als ze op dezelfde plek worden geplant, is er enige variatie in de tijd dat ze tot volle bloei komen. Aan de andere kant zijn cultivars klonen die worden vermeerderd door enten of snijden, dus elke boom van dezelfde cultivar die op dezelfde plek is geplant, staat in volle bloei en verspreidt zich in één keer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Om mooie foto's te maken met de bloesem in de zon is niet makkelijk in windkracht 3, want de wolken schuiven dan weer heel snel voor de zon

In Japan symboliseren kersenbloesems wolken vanwege hun aard van massaal bloeien, behalve dat ze een blijvende metafoor zijn voor de kortstondige aard van het leven, een aspect van de Japanse culturele traditie dat vaak wordt geassocieerd met Shinto-invloed en die is belichaamd in het concept van mono niet bewust. De associatie van de kersenbloesem met mono geen bewust dateert uit de 18de-eeuwse geleerde Motoori Norinaga. De vergankelijkheid van de bloesems, de voortreffelijke schoonheid en vluchtigheid worden vaak in verband gebracht met sterfelijkheid en gracieus en gemakkelijk aanvaarden van het lot en karma; om deze reden zijn kersenbloesems rijkelijk symbolisch en worden ze vaak gebruikt in Japanse kunst, manga, anime en film, maar ook bij muziekuitvoeringen voor een omgevingseffect. Er is minstens één populair volkslied, oorspronkelijk bedoeld voor de shakuhachi (bamboefluit), getiteld "Sakura", en verschillende popsongs. De bloem is ook vertegenwoordigd in allerlei consumptiegoederen in Japan, waaronder kimono, briefpapier en serviesgoed.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De kersenbloesem bloeit overal in de bomen

Kersenbloesems en -bladeren zijn eetbaar en beide worden in Japan als voedselingrediënt gebruikt
De bloesems worden gebeitst in zout en umezu (ume-azijn) en gebruikt om de smaak in wagashi (een traditionele Japanse zoetwaren) of anpan (een Japans zoet broodje, meestal gevuld met rodebonenpasta) uit te lokken. In zout gepekelde bloesems in heet water worden sakurayu genoemd en worden bij feestelijke evenementen zoals bruiloften gedronken in plaats van groene thee. De bladeren, meestal van de Ōshima-kers vanwege de zachtheid, worden ook gepekeld in gezouten water en gebruikt voor sakuramochi. De vrucht, genaamd sakuranbo (桜ん坊), is klein en heeft niet veel vruchtvlees buiten het zaad erin. Vanwege hun bittere smaak mogen de sakuranbo niet rauw of heel worden gegeten; het zaad binnenin moet worden verwijderd en de vrucht zelf moet als conserven worden verwerkt. Omdat de bladeren coumarine bevatten, dat in grote hoeveelheden giftig is, wordt het niet aanbevolen om ze in grote hoeveelheden te eten. Evenzo mogen de zaden niet worden gegeten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De meest populaire soort van kersenbloesem in Japan is de Somei Yoshino. De bloemen zijn bijna zuiver wit, getint met het lichtste roze, vooral in de buurt van de stengel. Alle soorten kersenbloesembomen, zoals die in het Cherry Blossom park in Amstelveen produceren kleine, niet eetbare vruchten. Eetbare kersen zijn over het algemeen afkomstig van cultivars van
de verwante soorten Prunus avium en Prunus cerasus

Een bijzonder detail is dat elke boom in Amstelveen een naam heeft - 200 bomen hebben vrouwelijke Japanse namen, 200 bomen hebben vrouwelijke Nederlandse namen. Sinds die tijd organiseerde de Japanse Ambassade in Den Haag, samen met een aantal organisaties, waaronder The Japan Women's Club, elk jaar in april een 'hanamimatsuri' (Cherry Blossom Festival) in het Cherry Blossom park in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Vanaf de gerenoveerde bamboebrug is er een machtig en prachtig uitzicht op de lentebomen

Hoewel het festival steeds groter werd en door steeds meer mensen werd bezocht, besloot het stadsbestuur van Amstelveen in februari 2019, dat 'de huidige vorm van het festival niet goed aansluit bij de Japanse kersenbloesembeleving en daarbij is geconcludeerd dat de georganiseerde activiteiten grote overeenkomsten vertoonden met het Japan Festival dat jaarlijks op het Stadsplein plaats vindt, dus in feite het door duizenden mensen jarenlang bezochte festival werd opgedoekt.


Kijk en bewonder


Bron: Gemeente Amstelveen - 06-04-2023

Al zo'n 15 jaar wordt elk voorjaar vanuit het oogpunt van relatiebeheer, en mede op initiatief van amsterdam inbusiness, in het Kersenbloesempark van het Amsterdamse Bos een evenement georganiseerd met de Japanse (zaken)gemeenschap. Het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos is ontstaan uit een donatie van 400 sierkersbomen gedaan door de Japanse gemeenschap aan de Metropoolregio Amsterdam als dank voor de gastvrijheid die men door de jaren heeft ervaren. Jammer dat er geen lokale pers aanwezig mocht zijn, want dit zijn juist bijzondere momenten om mee te maken en een fotoreportage te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Vlnr.: Wethouders Adam Elzakalai en Floor Gordon, Hiroshi Minami ambassadeur van Japan, Tjapko Poppens burgemeester, Naoto Miyamoto voorzitter Japanse Kamer van Koophandel en dames van de Japan Women's Club op 5 april 2023 in het kersenbloesempark van Amstelveen

Het park is sindsdien één van de, zo niet de voornaamste kersenbloesem ‘hotspots’ in Nederland en trekt dan ook jaarlijks velen bezoekers tijdens de bloeiperiode. Het vieren van de bloeitijd van de sierkersbomen is een eeuwenoud gebruik in de Japanse cultuur en valt o.a. samen met de start van het nieuwe Japanse zakelijk jaar. Japan is al decennia een belangrijke en loyale investeerder in de regio. Op dit moment zijn er ruim 400 Japanse bedrijven in de regio aanwezig die gezamenlijk goed zijn voor meer dan 13.000 banen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Na het bezoek aan het Bloesempark ging het gezelschap naar het raadhuis om de Cherry Blossom lunch te gebruiken. Naast vertegenwoordigers van Japans bedrijfsleven en amsterdam inbusiness waren ook de heer Naoto Miyamoto voorzitter van de Japanse Kamer van Koophandel en de heer Hiroshi Minami de Japanse ambassadeur aanwezig. Op de foto proosten Tjapko Poppens burgemeester en Adam Elzakalai wethouder Economische Zaken met een glaasje saké. Het is een alcoholische drank van Japanse oorsprong die wordt gemaakt door rijst te fermenteren die is gepolijst om de zemelen te verwijderen.

Drukbezocht kersenbloesempark in Amstelveen op Palmpasen van 2023

Amstelveenweb - 02-04-2023

Palmzondag (Latijn: Dominica in Palmis de passione Domini in de rooms-katholieke kerk, Palmarum in de protestantse kerk) is de zesde en laatste zondag van de vastentijd en de zondag voor Pasen. De Goede Week, in de Evangelisch-Lutherse Kerk ook wel Stille Week genoemd, begint met Palmzondag. De Grote Week of Heilige Week van de katholieke en orthodoxe traditie omvat ook Pasen. De Palmzondag van 2023 viel op 2 april en was een koude maar wel zonnige lentedag met 7 graden Celsius en veel wind. Toch hadden duizenden mensen de moeite genomen om het Kersenbloesempark in Amstelveen te bezoeken. Elk jaar komen er meer bezoekers, maar nu werd het Oude Dorp van Amstelveen overspoeld met bezoekers die naar het park gingen. Vermoedelijk omdat er in verschillende dagbladen aandacht werd besteed aan de prachtig bloeiende bloesem.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Een paar bezoekers in het Kersenbloesempark op 24 maart 2023


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Er zijn op zondag 2 april 2023 duizenden bezoekers in het Kersenbloesempark

De parkeerplaatsen waren overvol, op de fietspaden liepen veel voetgangers want de stoepen waren ook overvol om van de bospaden maar niet te spreken. Onder en rond de bomen liepen en zaten mensen van heel veel verschillende nationaliteiten en als Amstelvener voelde je je gewoon een buitenlander. Het was ook wel prachtig, de blauwe luncht en de zonovergoten bloesembomen, maar het beregende gras had het zwaar te verduren. De bomen zullen niet lang meer bloeien aangezien er al heel veel bloesemblaadjes als sneeuw door de lucht dwarrelden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Iedere bezoeker is onder de indruk van de kersenbloesems
Japans Women’s Club De Japan Women's Club, JWC, is een non-profit organisatie opgericht in 1989 in Amstelveen. De oprichters waren vrouwen uit het Japanse bedrijfsleven in Nederland. Hun bedoeling was om een club op te richten die haar leden zou helpen kennis te maken met de cultuur van hun nieuwe omgeving en, met verschillende activiteiten, zou helpen om in contact te blijven met de lokale bevolking. Het meest in het oog springend waren de verschillende goodwillactiviteiten die jaarlijks werden georganiseerd. Ze zamelden geld in om te doneren aan verschillende lokale en internationale organisaties. In het jaar 2000 werd een speciale activiteit georganiseerd ter herdenking van het 400-jarig bestaan van het "Nederland – Japan Vriendschapsverdrag". JWC schonk 400 kersenbomen aan de lokale gemeenschappen. Deze bomen werden geplant in het Amsterdamse Bos. Deze locatie heet nu het Bloesempark. Ook werden er meer kersenbomen geplant op het Museumplein, bij het Van Gogh Museum en langs de Deshimastraat in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Veel van de kersenbomen die momenteel worden gebruikt voor het bekijken van kersenbloesems, zijn geen wilde soorten, maar cultivar. Omdat kersenbomen een veranderlijke eigenschap hebben, zijn er veel cultivars gemaakt voor het bekijken van kersenbloesems, vooral in Japan

Momenteel biedt JWC twee reguliere activiteiten: "Nihongo Kaiwa" en "Handcraft Club". De eerste is hun oudste vrijwilligersactiviteit. Twee keer per maand ontmoeten ze enthousiaste deelnemers voor een informele sessie gesproken Japans. De Handcraft Club wordt één keer per maand georganiseerd om nieuwe vaardigheden te introduceren, zoals kralen, breien, handwerken, onder andere.

Sakura Matsuri of Kersenbloesemviering
Dit evenement wordt gehouden op een dag in april en moet samenvallen met de bloei van de kersenbomen. Voor dit evenement worden de JWC-leden uitgenodigd om deel te nemen in de traditionele "kimono" om het feest op te fleuren. De locatie is het Kersenbloesempark, waar de 400 kersenbomen bloeien en zeker een van de favoriete lentebestemmingen zijn voor veel lokale bewoners. Op https://www.amsterdamsebos.nl/bloesempark  staat meer praktische bezoekersinformatie, onder andere over parkeren, paarden en honden.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur