Bijgewerkt: 24 april 2024

Groen Lintje
Mieke vd Zwaan en Bart Kanis - 2023

Foto's -> Natuur -> Natuur Divers

Groen LintjeMieke vd  Zwaan en Bart Kanis
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Juryvoorzitter Jacqueline de Maa, wethouder in Ouder-Amstel feliciteert de tweede winnaar Bart Kanis

Bron: GroenLinks-Amstelveen - 23-01-2023

Op zondagavond 22 januari 2023 zijn twee Amstelveners onderscheiden met het 'Groene Lintje'. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks Amstelveen in ANNA. Het gaat om Mieke van der Zwaan en Bart Kanis. Zij kregen hun Groene Lintje uit handen van juryvoorzitter Jacqueline de Maa, wethouder in Ouder-Amstel. Het Groene Lintje wordt door GroenLinks uitgereikt om Amstelveners in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor de medemens en voor Amstelveen en op die manier bijdragen aan een beter, groener, socialer Amstelveen. Het is de bedoeling om mensen te onderscheiden die hun goede werk in stilte doen. Er waren zes mensen genomineerd.

Juryvoorzitter De Maa had slecht geslapen van de taak om een winnaar aan te wijzen: ‘Alle inzendingen hadden moeten winnen. Hoe kies je tussen mensen die allemaal goed werk doen? De bijdrage van degene die buren helpt is niet minder belangrijk dan de inzet van iemand die helpt in een verzorgingstehuis. Het werk van mensen die vuil rapen is niet minder belangrijk dan het werk van de inwoner die het groen helpt verzorgen.’
Uiteindelijk ging het lintje voor groen gedrag naar Mieke van der Zwaan. ‘De rode draad in alles wat zij doet is duurzaamheid. Ze handelt vanuit een bewuste levensstijl, voor zichzelf en anderen,’ aldus het juryrapport. ‘Ze maakt bewuste keuzes als ze boodschappen doet, houdt de omgeving schoon door afval op te ruimen, heeft een ruilkastje in haar tuin en maakt kinderkleding van oude kleren. Ze verplaatst zich uitsluitend met het openbaar vervoer of op de fiets.’

De tweede winnaar was Bart Kanis. Het juryrapport prijs zijn sociale opstelling: ‘In de flat waarin hij woont staat hij voor iedereen klaar. Hij helpt mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen en maakt hen wegwijs in de buurt, en vervoert ze zelfs naar huisarts of ziekenhuis als dat nodig is. Hij lost problemen van bewoners op, ruimt zwerfvuil op en onderhoudt de contacten met Eigen Haard.’ De jury waardeert enorm de bescheidenheid, waarmee Bart zoveel mensen op zoveel manieren ondersteunt.

De winnaars waren blij met de erkenning. Bart Kanis herhaalde nog wel: dit is niets voor mij, zo in de aandacht staan. De plaatselijke afdeling van GroenLinks kijkt terug op een geslaagde Nieuwjaarsreceptie en is verguld met deze winnaars.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Natuur