Bijgewerkt: 27 februari 2024

Zoektocht Kind op het Zwijn - 2022

Foto's -> Gebeurtenissen -> Stadshart

Zoektocht Kind op het Zwijn
(Amstelveenweb.com - 2022)

De inmiddels beruchte foto op het gebak

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb.com - 09-09-2022

Hoe het begon
Bij het opstellen van de Historische foto tentoonstelling in het Belevingscentrum Amstelveen InZicht, zei één van de medewerkers bij de gemeente: ‘Wie zou toch dat kindje op het zwijntje zijn?’ Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur was enthousiast en schreef: 'We hopen het verhaal achter de foto te ontdekken. Met wie was dit kindje daar? En kwam hij of zij uit Amstelveen? En woont diegene er nu nog steeds? Zo hebben we nog meer informatie voor ons gemeentelijk archief.'

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Op de foto uit 1975 zit een kindje bovenop het beeld van Karl Iljitsj Pelgrom (1927 - 1994) een ijsje te eten De vraag was om te mailen als je het meisje kende

Aanmeldingen
Amstelveenweb.com kreeg op 24 juli 2022 een reactie over wie het meisje op de foto zou zijn, namelijk dat op het Zwijntje het dochtertje Juliette (6 jaar) van mevrouw Ineke Blaas zit, die samen met haar dochtertje Wieneke (3 jaar) voor de ramen van schoenenwinkel Huf staat. Echter na dat bericht hebben maar liefst 12 inwoners van Amstelveen gemeld het kindje op de foto te kunnen zijn. Om toch te kunnen achterhalen wie er nu echt op het Zwijntje zit, heeft de gemeente gevraagd een oude foto met dezelfde kleding op te sturen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De tweede foto gevonden in de beeldbank

In de tussentijd werd op de beeldbank van Amstelveen een tweede foto van het kindje gevonden, waarop de jas en de schoenen goed te zien zijn. Met name donkere jas met bont langs de mouwen en kraag is herkenbaar. Door het opsturen van een foto uit hetzelfde jaar in dezelfde jas, hoopt de gemeente te weten te komen wie er daadwerkelijk op de foto staat.

Vijf ‘kinderen’ van destijds uitgenodigd
Na het verzoek om jeugdfoto’s van die tijd in te sturen met dezelfde kleding als te zien op de bewuste foto, hebben 5 van de 12 aanmeldingen dit gedaan. Misschien niet allemaal, omdat er in die jaren nog niet zo veel en vaak gefotografeerd werd als tegenwoordig met al die mobieltjes. De vijf dames werd gevraagd door de Gemeente Amstelveen om op donderdag 8 september 2022 langs te komen bij Amstelveen InZicht boven de bibliotheek op Stadsplein 103 om 15.00 uur. Van de vijf had één dame zich afgemeld en kwamen er slechts twee naar het belevingscentrum.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Ingrid, één van de twee dames werd op de foto herkend door een oude buurvrouw die inmiddels 83 jaar is


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Cherilyn van de Gemeente vertelt hoe de procedure verliep

Wie van de twee?
Beide dames werden hartelijk ontvangen door onder meer wethouder Kunst en Cultuur, Herbert Raat die samen met Cherilyn, medewerker bij de Gemeente, er een gezellig uurtje van wilden maken. Dus was er koffie, thee en een ‘historisch’ gebakje, namelijk met bovenop de foto van het kindje op het zwijn. Beide dames, Ingrid en Lynne hadden mooie herinneringen aan het Zwijntje en natuurlijk foto’s meegenomen.  Aangezien de betreffende foto van 1975 nog niet zo scherp was en de aangeleverde foto’s ook niet echt duidelijkheid gaven, was de conclusie: er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wie het kindje op de historische foto met het zwijntje is.

Einde van de zoektocht
Nadat bovenstaande conclusie was gesteld, liepen de dames met de wethouder naar het Zwijntje, waar zij de foto van het kindje op het zwijn in een lijstje kregen aangeboden en werd er voor de pers nog even geposeerd op het Zwijn. Daarna werd de middag afgesloten met een drankje en is de zoektocht beëindigd.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Lynne en Ingrid tonen de foto die zij ontvingen van wethouder Raat


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Lynne weer op het Zwijntje anno 2022


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

En ook Ingrid zit weer even op het Zwijntje

Lees ook de zwerftocht van Het Zwijn door Amstelveen


Langskomen bij Amstelveen InZicht
Amstelveen InZicht is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en de eerste zaterdag van de maand van 12:00 tot 17:00 uur en gevestigd aan het Stadsplein 103 (boven de bibliotheek). De historische fototentoonstelling is inmiddels afgelopen. Informatie over de werkzaamheden aan de A9 en ontwikkelingen in het Stadshart is altijd beschikbaar voor het publiek. Kijk voor meer informatie op www.amstelveeninzicht.nl

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen