Bijgewerkt: 22 april 2024

Tijdelijke Biotoop kunstroute - 2022

Foto's -> Kunstwerken -> Kunstroute Biotoop

Tijdelijke Biotoop kunstroute
(Bron Amstelveenweb.com - 2022)

Een Biotoop is een gebied met uniforme milieu omstandigheden, waarin een specifiek samenstel
van planten en dieren kan leven

Bron: Gemeente Amstelveen-20-05-2022 - Amstelveenweb.com - 04-09-2022

Zes kunstenaars werkten aan nieuwe kunstwerken die tijdens de zomermaanden onderdeel uitmaakten van de tijdelijke kunstroute Biotoop in Amstelveen. De kunstwerken waren van 9 juli tot en met 25 september 2022 te zien. Biotoop brengt zes veelzijdige kunstenaars samen die een fascinatie delen voor de manier waarop de leefomgeving invloed uitoefent op de mens. Én andersom. De kunstenaars hebben zich voor hun ontwerp laten inspireren door de locatie waar hun werk kwam te staan. Bijvoorbeeld door de schoonheid van herhaling van een nieuwbouwwijk, de groene stroken die als aders door Westwijk lopen of de mooie paden langs de Poel. Deze locaties waren aangedragen door buurtbewoners via de website Denk Mee Amstelveen. De kunstenaars hebben zelf een keuze gemaakt uit de door inwoners ingezonden locaties.

Het doel was om met deze kunstroute jong en oud op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met kunst en voor velen in de eigen wijk. De gemeente koos voor Westwijk en Bovenkerk, omdat hier nog ruimte was voor de ontwikkeling van publieke kunstwerken.

De kunstenaars en Kunstwerken

Liesbet Bussche kleedt de stad aan met enorme ringen en parelsnoeren. In Amstelveen maakte ze een levensgrote bedelarmband. De kunstenaar heeft van veel vogels die leven in het Amsterdamse Bos, zoals het winterkoninkje, de ijsvogel, de bonte specht en de torenvalk, zilveren bedels gemaakt en met elkaar verbonden door middel van een schakelketting.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De vrije vogel keten hangt in het grasveld aan de Noorddammerlaan naast het huisje bij de St Urbanuskerk


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De Vrije Vogels aan de ketting (staal)

Op de steen van 'Vrije Vogels' staat geschreven: In de levensgrote silhouetten in Vrije Vogels zijn de bonte specht, blauwe reiger, raaf, ijsvogel en kraai te herkennen: allemaal vogels die rondvliegen in het Amsterdamse Bos. Gezamenlijk strijken zij tijdelijk neer aan de rand van het bos, waar het aangelegde groen abrupt overgaat in beton. In hun snavels en klauwen houden de vogels een schakelketting vast die ze neerleggen op deze grens tussen hun natuurlijke habitat en de stedelijke omgeving waar de mens woont.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De Specht apart aangezien het onkruid erg hoog stond en niet alle vogels goed waren te zien


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

't Eeuwig Landschap - Gemengde techniek Frank & Michiel

Frank en Michiel is een kunstenaarsduo dat zich laat inspireren door natuurfotografie. Tijdens de pandemie hebben we geleerd om de natuur te beleven en te bewonderen en de meest fotogenieke natuurverschijnselen vast te leggen op een foto. Op een stuk braakliggend terrein bootsen Frank en Michiel natuurverschijnselen na waarmee natuurliefhebbers op de foto kunnen en die zij kunnen delen op sociale media met de hashtag #praediumunique.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Vanaf het hek aan de Noorddammerlaan naast de spoorrails, staat dit hek als toegangspoort naar 'Het Eeuwig Landschap'

Op de steen van 'Eeuwig Landschap' staat geschreven: Veel mensen houden ervan om één te worden met de natuur. Met wandelingen door ongerepte landschappen lukt het om dagelijkse beslommeringen even te vergeten. Tijdens zo'n tocht wordt bij het uitzicht vanaf de berg of naast de eeuwenoude boom door iedereen dezelfde foto genomen, die steevast op social media wordt gedeeld. De dorre bramenstruiken aan de Noorddammerlaan wil niemand fotograferen. Tot nu toe. Met 'Het Eeuwige Landschap' is dit gebied omgetoverd tot oogverblindende natuurbeleving. Vergeet niet om je authentieke ervaring op Instagram te delen met #eeuwiglandschap.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Bekijk 't Eeuwig Landschap


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Biotoop 3 - One Topples, the Other Falls - Keramiek, metaal - Lily Lanfermeijer


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Een veld vol met verschillende tollen aan de Van Koeveltstraat

Lily Lanfermeijer laat mensen anders kijken naar hun omgeving door een herkenbare vorm uit te vergroten. Voor Biotoop maakt zij vijf grote tollen van keramiek die balanceren op een grasveld. Hoewel de tollen stil staan, lijken ze te draaien door de patronen en wapperende franjes op het speelgoed.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Één van de vijf tollen en hierna de andere vier


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Op de steen van 'One Topless, the Other Falls' staat geschreven: tol De tol bestaat al eeuwenlang als speelgoed. De vorm, kleur en materiaal van het object veranderden door de tijd heen. Een gebruiksvoorwerp transformeert, net zoals de omgeving waarin de mens leeft - ook die is aan verandering onderhevig. One Topless, the Other Falls is een serie van vijf tollen waarvan ieder stuk kenmerken heeft uit een eigen tijdsperiode: de één heeft een afwerking van loodglazuur zoals men in de middeleeuwen vaak gebruikte, de ander heeft een opdruk die lijkt op gekleurd behang uit de jaren 1970. Door de vergroting van de tollen lijkt de omgeving ook van schaal te veranderen: zijn de objecten monumentaal, of zijn juist de woningen in de buurt poppenhuizen geworden?

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Biotoop 4 - Pleasure of the Precarious - Staal, pur, epoxy en lak - Robbert Weide


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De 'Fontein' in het plantsoen voor het appartementencomplex Monterra III - Luttickduin

Robbert Weide maakte een sculptuur waar een gesprongen leiding in een feestelijke fontein verandert. Hiermee bewijst hij dat uit een tegenslag ook iets moois kan ontstaan. Op het grasveld sproeit een fontein van purschuim en staal, ontsprongen uit een putdeksel in de grond.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Een klein deel van de lek geslagen pijpleiding met de putdeksel

Op de steen van 'Pleasure of the Precarious' staat geschreven: Waar ligt de grens tussen spektakel en rampspoed? In Pleasure of the Precarious wordt (on)geluk verbeeld dat zich voltrekt wanneer tijdens het graven in de grond een pijpleiding wordt geraakt. Het water spuit hoog uit een putdeksel de lucht in. Is dit een catastrofale lekkage, of kun je dit misschien zien als een prachtige fontein? Door situaties net op een andere manier te bekijken ben je in staat om je eigen omgeving te veranderen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Biotoop 5 - Gegrond - Gemengde techniek / mixed media - Circus Andersom

Circus Andersom bestaat uit een groep kunstenaars die beelden, sculpturen en acties in de openbare ruimte maken. Met het kunstwerk Gegrond laten zij mensen anders kijken naar hun eigen omgeving. Dit doen zij onder meer met wekelijkse workshops waarin deelnemers met een combinatie van wichelroedes, meditatie en bodemonderzoek de grond onder hun voeten verkennen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Het biotoop 'Gegrond' staat in het plantsoen van Heempark Duin en Kruidberg

Op de steen van 'Gegrond' staat geschreven: In Gegrond wordt letterlijk een ander perspectief geboden op de bodem waarop we leven. Iedere zaterdag zijn er veldwerksessies waar je wordt begeleid om de grond onder je voeten te onderzoeken. Door plaats te nemen op een Grondmobiel, kun je je enkele centimeters boven de bodem voortbewegen en de wereld bij de grond van heel dichtbij te observeren. Welke verschillen zie je tussen grassprietjes? Kun je kleine beestjes herkennen? Hoe ruikt aarde? Buiten de veldwerksessies om kun je op eigen initiaties (en op eigen risico) grondonderzoek doen op de Grondmobiel. (Er was een QR code op de steen geplaatst waarop men een audio instructie kon beluisteren)

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De ligbedjes om van dichtbij de grond te onderzoeken

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Buitenspel - Madeliefjes - Bart Eysink Smeets

Bart Eysink Smeets werkt graag met bomen en planten (die hij snoeit en knipt in herkenbare vormen) en natuurlijke objecten zoals stenen. Voor zijn kunstwerk in Amstelveen gaat hij aan de slag met bloemen. Hij vervaagt de lijnen tussen het mensgemaakte en natuur door het inzaaien van madeliefjes in de vorm van de bekende lijnen van een voetbalveld.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Helaas is het veld aan het Belcampo-plantsoen gemaaid en zijn de madeliefjes verdwenen

Op de steen van 'Buitenspel' staat geschreven: Als mens hebben we behoefte om de natuur naar onze hand te zetten: ieder perkje en plantsoen in Nederland is door de mens vormgegeven. Het werk Buitenspel ook: duizenden madeliefjes zijn door mensenhanden precies gezaaid ter markering van het voetbalveld op het Belcampo-plantsoen. Maar, hiermee worden ook direct de rollen omgedraaid: de madeliefjes zijn de scheidsrechter geworden en scheppen kaders voor het spel. De natuur is weer heerser en bloemen bepalen waar voetballers mogen staan, rennen en scoren.

Wat is een Biotoop
Een Biotoop is een gebied met uniforme milieu omstandigheden waarin een specifiek samenstel van planten en dieren kan leven. Biotoop is bijna synoniem met de term "habitat", die in Engelssprekende landen meer wordt gebruikt. In sommige landen worden deze twee termen echter onderscheiden: het onderwerp van een habitat is een populatie, het onderwerp van een biotoop is een biocoenose of "biologische gemeenschap". Het woord dat is afgeleid van het Duitse Biotop, dat op zijn beurt afkomstig is van het Griekse bios (dat 'leven' betekent) en topos ('plaats').

Zie ook Biotoop Kunstroute

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken