Bijgewerkt: 21 juli 2024

Wijnige Sferen
in ANNA - 2022

Foto's -> Gebeurtenissen -> ANNA

Wijnige Sferenin ANNA
(Foto Naeckte Brouwers/Amstelveenweb - 2022)

Flessen van de Alpha Aurigae red grape ale (rode druivenbier) en de Alpha Centauri white grape ale (witte druivenbier) van de Naeckte Brouwers

Bron: Naeckte Brouwers - 11-05-2022

In het najaar van 2021 is een bijzondere samenwerking ontstaan in Amstelveen. De liefde voor bier en wijn heeft Naeckte Brouwers aangezet tot het schrijven van recepten voor zogenoemde Grape Ales. Met de wens om steeds duurzamer te worden, ligt ook lokale samenwerking ons aan het hart. Logischerwijs kwamen we uit bij Wijngaard de Amsteltuin. Er is meegeholpen bij het oogsten van de druiven en na het persen is het residu gebruikt om in het bier te macereren en het te laten vergisten tot twee verschillende Grape Ales.

Grape Ale is een relatief nieuwe bierstijl en is nog volop in beweging. Kenmerkend is het gebruik van druiven, druivenpulp of druivenschillen. Een Grape Ale is daarmee een soort tussenvorm tussen bier en wijn. De oorsprong van deze stijl vinden we in Italië waar flink is geëxperimenteerd met de lokale ingrediënten. Er worden twee categorieën onderscheiden: Grape Ales van ‘witte’ en ‘rode’ druiven. Waar het bier ophoudt, begint de wijn en dat levert een zoektocht naar de perfecte symbiose.

Voor de rode Amstelveense Grape Ale is gekozen voor het druivenras Pinotin met blauwe druiven. Pinotin is verwant aan de Pinot Noir en geeft de rode Grape Ale een dieprode tot paarse kleur en een volle geur van rood fruit, zwaarte kersen en heeft een ietwat wrange smaak, doch niet te complex. De aardse, haast boerse, aroma’s en smaken komen door de vergisting met de van nature op de druivenschillen aanwezige ‘wilde’ gist- en andere microculturen.
De witte Amstelveense Grape heeft een vergisting ondergaan met de roze druif Souvignier Gris. Dit vrij onbekende druivenras is verwant aan Cabernet Sauvignon. Het donkerblonde bier heeft de frisse geur van druiven, meloen en kweepeer. De smaak is subtiel kruidig, aards, droog en heeft een lichte complexiteit door de natuurlijke vergisting.

Beide bieren zijn opgenomen in de reeks Naeckt in het Wild: een serie bieren van Naeckte Brouwers vergist met wilde of bijzondere gist- en microculturen. Door maandenlange rust hebben de bieren unieke aroma’s en spannende, complexe smaken ontwikkeld.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen