Bijgewerkt: 4 juni 2023

Casimir Lyceum Tulpenburg
Deel 2 - 1957

Foto's -> Gebouwen -> Scholen

Casimir Lyceum TulpenburgDeel 2
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Klassenfoto van Klas 1A in 1966
Op de foto staan van links naar rechts:
Achterste rij: Wouter Last, Henk Koning, Marion Witteveen, Onna Witteveen, Leraar Biologie Van Geest, Olga Kloet, Ria Wielstra, Ingrid Uitermark
Middelste rij: Hugo Pieterse, Chrisje Eckenhuizen Smit, Jiltje Dannenburg, David Buylg, Dick van Leeuwen, Wim Schoonderbeek, Roy Ackema, Hans Fideldij Dop, Tjebbe Swart, Frank Kuijper, Jaap Swart
Voorste rij: Riny Camps, Mariëtte Tuinhout, Sonja Heltzel, Han Huber, José van den Berg, Marie-Ann Hollman, Gineke Werleman, Patricia Seldenrust, Rob la Haye

Docenten en Herinneringen
Regelmatig krijgt Amstelveenweb.com berichtjes van mensen die een bepaalde school hebben bezocht. Zo ook over het Casimir, daarom staan onder deze klassenfoto's docenten en schoolherinneringen beschreven.Casimir Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Klassenfoto van Klas 1A in 1967

Op de foto staan van links naar rechts:
Achterste rij: Wim, Marga Wout, Bas Timmermans, Ingrid Kuijper, Wietze Vos, Marian Kraster, Hans de Wilde, Herma Engelkens
Middelste rij: Inge de Heij, John Hoogsteder, Marian Keuken, Pieter Tesch, Chris Eckenhuijzen Smit, ... , Marion Valkenberg, Frits Hardon José van den Berg
Voorste rij: Robert Huijbrechts, Barbara Coolen, Jacque Parson, Maud Bremer, Tommy..., Ria Pieterse, Michael .., Christie de Bruijn, ... Kramps

Casimir Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Klassenfoto van eindexamenklas 5 MMS-B in 1970

Op de foto staan van links naar rechts:
Achterste rij: Détje Uittenbogaert, Cynthia Busselaar, Marion Roos, René van Gerwen, Ingrid Uitermark, Annemiek Sikkes
Twee ertussen: Hanny Leupe, Ingrid Duncker
Middelste rij: Marian van Marle, Mariëtte Tuinhout, Jacqueline Robanus, .... Maandag, Anneke Vermaat, Jennifer Gerritsen, Inge de Heij, Lieke Hooijboer, José van den Berg
Voorste rij: Marian Lier, Joyce Spiele, Valerie Venmans, Susan du Porto, Elsbeth Donkervoet

De heren docenten door de jaren heen:
Nederlands: Pauw–rector, Van Til, Crombeen, Stieglis, Lijstra, Klaas van Vlaanderen en Jan Dols, Leo Vos
Klassieke talen: Broerse, de Lange, Lips, Rogier Eikeboom
Engels: Plomp, Klaas Hofstra, Boy Beuse, Jan Vogelezang
Frans: Warners, Frans Thijssen
Duits: Weersma, Van Dalen
Biologie: Van de Bol, Van Geest
Geschiedenis: Pauw, Varenkamp, Schreuder, Juliard, Rob Kersing
Aardrijkskunde: Scheffner, Bert Bakels
Wiskunde: Matthij, Sikkes, Tol, Van Munster, Groenhof, de Vreugd
Natuurkunde: Delmaar, Huib van Geffen
Economie: Eijgenbrood, Glansbeek, André Wijnand
Scheikune: Griffioen, Ponsioen, Keizer
Muziek: Van Duyn
Tekenen en handenarbeid: Blokzijl, Koegler, Ronald Prent
Lichamelijke Opvoeding: Hans Jorritsma
Bijbelkennis: Sepers

De dames docenten door de jaren heen:
Nederlands: Danielle Besançon
Engels: De Hullu, Bulten, Ada Schotting
Frans:: Daniëls, Linthout, Betty Schumm, Bien Schokking
Duits: Anneke Leistra, Bertie Krook, Samson
Klassieke talen: Ellen Rosenstein
Biologie: Kievit, Rini van Krieken
Geschiedenis: Freitag
Aardrijkskunde: Leonie van der Maesen, Lia Haspels
Lichamelijke Opvoeding: Limborch van der Meersch, Boer
Nuttig Handwerken: Ank Berends-Masclé

Casimir Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Reunie Casimir Lyceum in 2007 met de docenten Engels vlnr: de heer Plomp - Ada Schotting - Klaas Hofstra - de heer Claessens

Rector: Pauw, Dantziger, Frans Thijssen en Jaap Mos (1981-1987).
Conrector: Mevrouw Wigman rond 1965, Anneke Leistra, dhr Kersing, dhr Broerse en dhr Lips

Conciërges door de jaren heen:
Leo Vossen
Van Kesteren

Anekdothes en Wetenswaardigheden
Klaas Hofstra was korte tijd leraar Engels aan het Casimir Luyceum en werd later acteur en speelde onder andere een rol in de tv-serie MedischCentrumWest.

Hans Jorritsma die aan het Casimir Lyceum de lessen lichamelijke opvoeding gaf, werd bekend als Nederlands hockeyspeler en hockeycoach.

De heer Van Dalen, leraar Duits, had altijd zijn hond Trinne, een dalmatier, bij zich en die mocht dan achter in het lokaal liggen.

De heer Stieglis, leraar Nederlands, zette op een warme zomerdag in 1964 één van de ramen, die aan de bovenkant scharnierde, open met een meetlat. Op een gegeven moment zat hij iets te vertellen en deed alsof hij uit het raam wilde stappen. Hij tikte per ongeluk met zijn schoen tegen de meetlat, die schoot los en het raam klapte dicht, bovenop zijn been. Hilarieit alom en of er een grote wond zat weet ik niet meer.

De heer Weersma was een heel goede leraar Duits en heel aardig naar ons toe, maar wel ijdel. Waar wij in 1965 bij hem bijzondere aandacht voor hadden waren zijn lange haren die hij over zijn grote kale hoofd kamde. Op enig moment vlogen die altijd weer naar voren en moest hij ze telkens maar weer met zijn hand over het kale stuk draperen. Vreselijk.

Bij de heer Plomp, leraar Engels, heb ik vaak op de gang gestaan, dat was in de jaren rond 1965. Veel te vaak had ik de slappe lach en op de gang moest ik bijkomen. Als ik vervolgens weer naar binnen kwam kreeg ik meteen weer de slappe lach. Na twee pogingen met opnieuw de slappe lach, moest ik me dan melden bij de heer Pauw, die destijds rector was.

De heer Scheffner leraar aardrijkskunde, vertelde heel boeiend over Italiï waar hij regelmatig met de auto op vakantie ging. Hij had moeite met het feit dat alle Italianen de verkeersregels aan hun laars lapten. Hij reed altijd in een mosgroene Volkswagen en op een gegeven moment kwam hij in een kanariegele Volkswagen naar school. Later vertelde hij dat hij te vaak werd aangereden en dus nu maar een fellere kleur had gekozen. Nooit meer aangereden! Of hij ook in Italiï werd aangereden weet ik niet.
Een gevleugelde uitspraak van hem, als je zat te klieren in de les: 'dan ga je maar bij de Hema werken'!
Hij had een abonnement op tijdschrift National Geographics en gedurende de vijf jaar dat ik les van hem had, gaf hij het blad aan mij als hij het uit had. Ik was namelijk een verzamelaar van dierenplaten. Zo aardig.

De heer Schreuder gaf in de onderbouw destijds geschiedenis les aan mij 1963/64 en ik heb nooit meer zó boeiend geschiedenisles gehad als van hem, omdat hij zijn inspirerende les/verhalen vergezeld liet gaan van fantastische karikaturistische bordtekeningen. Bij hem haalde ik daardoor hoge cijfers omdat de stof beter beklijfde. Het jaar erna bij juffrouw Freitag, had ik veel meer moeite en daalden mijn cijfers geschiedenis tot amper een voldoende.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er in het Casimir Lyceum een Cabaret/toneelgroep. Sommigen van hen zijn later bekend geworden door hun beroepskeuze. Aan de Cabaret groep namen onder andere deel: AnneRoos Bantzinger, Michael Abspoel (bekend van het tv-programma 'Man Bijt Hond'), Hanny (Hogenkamp-) Kroeze, Anja Kriek (bekend als Madame Baba van het tv-programma Villa Achterwerk) en René Sanders, (bekend door de journalistiek en documentaires).

Leontien Ceulemans zat bij mij in de derde klas van de MMS (1968/1969). We moesten allemaal een gedicht leren en voordragen. Leontien deed dat zo goed dat onze leraar, de heer Pouw, haar een tien gaf. Het was duidelijk dat Leontien talent had, want toen speelde ze ook al als figurant mee in de serie ‘Joop ter Heul’. Later vond ik het heel erg leuk om haar te zien als presentatrice van het Jeugdjournaal. Velen zijn dat vergeten, maar zij was de eerste die dit deed.

Ik zat denk ik in de vierde klas (1976/1977) en hoe het begon herinner ik me niet meer, kennelijk uit verveling tijdens een saaie les. Met een muntstuk werden bouten, moertjes en ringen van het schoolmeubilair losgemaakt, daar kon je punten mee verzamelen. En de wedstrijd was uiteraard om zo hoog mogelijk te scoren. Steeds meer meubilair raakte ontwricht en het was vooral hilarisch als docenten stoelen wilden verplaatsen en merkten dat ze vervolgens alleen de zitting vasthielden. Maar ojee, op gegeven moment is de tas van medeleerling JdeJ omgevallen en viel de buit over de vloer. Conciërge Leo Vosse zag het, inspecteerde de tas, dus op het matje bij conrector Leistra'. Gevolg: er volgde een 'taakstraf' voor de hele klas. We hebben een jaar lang na schooltijd meubilair moeten repareren, want inmiddels waren er ook leerlingen uit andere klassen die dit wel een leuk spel vonden!

Ik zat met Jessica Durlacher in de brugklas en dan is het later erg leuk als je ziet dat ze zoveel schrijft en bekend is geworden.

De heer van Geest, leraar biologie, vertelde eens dat zijn vrouw was bevallen in de wasbak van hun kindje in 1964 en dat bleek bij de geboorte al 2 tandjes te hebben. Zijn vrouw zag er toen erg tegenop om borstvoeding te geven. Voor die tijd natuurlijk een hilarisch verhaal om aan je leerlingen te vertellen.

François Boulangé volgde aan het Casimir het Gymnasium B en daarna studeerde hij Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam met als bijvak communicatiewetenschappen. François gaf als leraar een jaar lang Nederlands op een middelbare school, maar of dat het Casimir Lyceum is geweest is niet bekend. De meesten kennen François als presentator van Lingo met bijna elke aflevering andere bretels.

Een andere leerling die Gymnasium B deed was Rogier Eikeboom. Hij studeerde klassieke letteren en psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was een expert op het gebied van klassieke talen en de uitvinder van de Geprogrameerde Latijnse Grammatica. Hij was docent klassieke talen en gebruikte zijn boek om de leerlingen Latijn te leren. Men herinnert hem als een zeer vriendelijke en bedachtzame man.

In de jaren dat ik op de MMS zat, 1964-1968, kregen we o.a. ziekenverzorging en sexuele voorlichting. Het verbaasde ons dat uitsluitend sexuele voorlichting op de MMS werd gegeven. Ik ben de naam van die lerares vergeten, maar zij nam die opmerking wel ter harte. Of later ook aan de HBS en Gymnasium deze les werd gegeven weet ik niet, wie wel????
Die lerares die de lessen van sexuele voorlichting verzorgde, gaf ook buiten schooltijd EHBO les. Ze kon fantastisch wonden schminken en menig leerling heeft tijdens school haar/zijn EHBO dip[loma gehaald, want je kon je toen bij haar opgeven voor die cursus.

Als alle leerlingen in de klas zaten noteerde de docent op een briefje welke leerlingen niet aanwezig waren. Dat briefje deed hij in het 'absentiebakje' en de concierges haalden die briefjes op. Degene die bij Carlijn in de klas zat, zal zich wel herinneren dat zij het presteerde om vlak voordat de congiuerge kwam, snel wat namen door te strepen. Daarvoor had ze wel meerdere pennen die in verschillende kleuren schreven nodig, want ja je wist nooit met welke kleur balpen de leraar had geschreven. Tijdens het doorstrepen van de namen, hield een andere leerling dan in de gaten of de kust veilig was. Wat een 'Mollenstreek' was dat!!

Jacques Parson van Kappé was ook leerling aan het Casimir Lyceum en werd later bekend door zijn kapperszaak en zijn proces tegen Estelle Cruijff. Dat verliest hij hetgeen ook uitgebreid wordt vermeld in de Quote. In de zestiger jaren vond ik het heel indrukwekkend dat de heer Blokzijl leraar handenarbeid en tekenen, in de kelder van de school al zijn vrije tijd werkte aan het vervaardigen van een houten zeilschip. Ben benieuwd hoe het uiteindelijk over de keldertrappen naar boven is gekomen. Het zal toch ooit te water zijn gelaten neem ik aan. Wie weet het????

Ik kreeg in 1964 gymnastiek van mevrouw Limborch van der Meersch en scoorde hoge cijfers. Daarna kreeg alle jaren les van juffrouw Boer en behaalde niet meer dan een mager zeventje. Reden: zij vond sport belangrijker dan turnen. Tsja en in sport blonk ik minder uit. Mijn zus echter was klein en wat molliger dan ik, maar die was juist heel goed en scoorde achten en negens. Juffrouw Boer zei dat ze gymlerares moest worden, maar vader vond dat maar niks. Je kunt als je 40 bent niet meer alles voordoen en dan moet je nog 25 jaar alleen maar in het lokaal staan, zoek maar een andere opleiding uit.

Het was ergens in de jaren 1964/65 dat er een uitvoering werd gegeven van 'De Ark van Noach'. De heer van Duyn, leraar muziek, had in samenwerking met de teken-/handenarbeidleraren, een musical gemaakt. De dierenkoppen waren tijdens de handenarbeid/tekenlessen gemaakt. De musical is destijds uitgezonden door de IKON. Ik was mannetjesezel, terwijl ik een meisje was!. Later heb ik nog vaak terug gedacht aan het liedje van kinderen voor kinderen: ik moest dit jaar de ezel zijn…….

Het Casimir organiseerde altijd een jaarlijkse Bingo en daarvoor waren prijzen nodig. De hoofdprijs was een haas (of een konijn). Mijnheer van Geest leraar biologie vilde eigenhandig de hazen. Ik mocht hem daarbij helpen, best interessant. Toen ik thuiskwam vroeg mijn moeder waarom ik zo vreselijk stonk en vertelde ik natuurlijk trots dat ik een haas had gevild.

Het gebouw aan Tulpenburg is gebruikt voor de filmopnames van ' Afblijven'. Oud leerlingen zullen het meteen herkend hebben en iemand schreef: 'Ik herkende het gebouw meteen: die rode pilaren, die we ooit met een kleine club leerlingen in een voorjaarsvakantie hebben opgefleurd, in mijn herinnering aanvankelijk geel. Het moest in een week gebeuren onder toeziend oog van enkele docenten. En ik hoor nog op de vrijdagmiddag Anneke Leistra verzuchten, dat het wel mooi was en dat we moesten beginnen met opruimen en schoonmaken, ze wilde naar huis ...!'

Op de MMS zat bij mij in de klas Détje Uitenbogaert en het gerucht ging toen al dat ze een relatie had met Ted de Braak. Vele jaren later zag ik haar met Ted in een tijdschrift staan en werd ze Dé genoemd. In Wikipedia zelfs als Dirkje. Het is geen bijzonder verhaal, maar wel grappig dat de roddels dus geen roddels waren.

Pesten
Pestgedrag bestaat nog steeds, maar eigenlijk hoor je alleen maar situaties over pestende leerlingen.

Tussen 1963 en 1965 waren er 2 docenten waarbij ik destijds onder pestgedrag heb geleden. De heer Pauw verving in geval van ziekte wel de docent geschiedenis en was een super aardige man, maar destijds had ik een knotje op mijn hoofd en daar stopte hij dan een krijtje in en moest de hele klas daarom lachen. Het voelde voor mij vernederend omdat ik het gevoel had dat ik werd uitgelachen.

In diezelfde periode had ik wiskunde van de heer Matthij. Mijn één jaar oudere broer kreeg in een andere klas ook wiskunde van hem. Ik was beter in wiskunde dan mijn broer en dan zei hij tegen mij - 'jouw broer brengt er helemaal niets van terecht' en tegen mijn broer zei hij 'neem maar eens een voorbeeld aan je zus want die brengt het er veel beter van af dan jij'. Erg vernederend voor mijn broer en ook niet leuk voor de verstandhouding tussen broer en zus.

Heeft u ook nog foto's, weet u de namen op de puntjes bij de foto's, kent u nog meer docenten, of heeft u ook leuke herinneringen om hierbij te plaatsen? Mail naarJosé van Amstelveenweb.com, met dank.

Casimir Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Casimir Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Casimir Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Casimir Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Foto Collectie Particulier)

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen