Bijgewerkt: 10 november 2024

De Bunker - Deel 3 - 2021

Foto's -> Gebouwen -> Diversen

De Bunker - Deel 3
(Bron Gemeente Amstelveen - 2016)

De ingang van de bunker na de renovatie

Lees de geschiedenis uit WOII en verder alle perikelen en ontwikkelingen rond de Bunker en omgeving vanaf 2005
In elk deel staat het laatste nieuws bovenaan, dus begin onderin het artikel en lees naar 'boven'.

Dit is deel 3 en ga verder naar Bunker deel 4

Bezichtiging van de 'Educatieve Bunker' in Amstelveen
Bron: Amstelveenweb/Gemeente Amstelveen - 26-10-2021

Er wordt al jaren gesproken over de voormalige oorlogsbunker die is gesitueerd aan de Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen. Vanaf 2005 is de voorgeschiedenis deels beschreven. Na de uitspraak van de Raad van State is met direct betrokkenen en de gemeente Amstelveen besloten om er een educatief centrum van te maken, waar jong en oud kunnen leren over de lokale geschiedenis, waaronder de oorlogsgeschiedenis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De ingang van de bunker op 26 oktober 2021

Tijdens een bijeenkomst in de Kleine Sjoel met belanghebbenden en omwonenden, was aan wethouder Herbert Raat (VVD) met Monumenten in zijn portefeuille of zij eens een kijkje konden nemen nu de bunker onder handen wordt genomen. Dinsdag 26 oktober 2021 was het zover, maar de opkomst was erg teleurstellend. De heren Stranders en Bakels bewoners uit de omgeving, de projectleider bouwzaken, de wethouder, twee dames van de gemeente en drie leden van de lokale pers waren aanwezig.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De dichtgemetselde ramen zijn weer open

De buitenkant van de bunker is geheel gerestaureerd. De twee schoorstenen die zich op het dak bevonden zijn verwijderd, het metselwerk is overal bijgewerkt, het dak is hersteld, de buitenkant overal waterdicht gemaakt en voor de ramen zijn stevige luiken gemaakt. De toegangsdeur is nieuw en ziet er ook heel solide uit.

Helaas was er binnen in de bunker niet goed te lopen aangezien juist deze ochtend het plafond was gezandstraald, waarbij het nodige water was gebruikt. Daardoor stond er een flinke plas water in de bunker, maar dat was eigenlijk niet zo erg, want men was binnen nog druk bezig. Het stukwerk was wel al van de muren verwijderd en het plafond dus schoon, zodat als het binnen wat droger is de muren en het plafond opnieuw gestukt kunnen worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Erik Weerdesteijn, projectleider Bouwzaken van de gemeente geeft uitleg over de stand van zaken over de renovatie van de bunker aan Willemijn Paijmans adviseur Cultureel Erfgoed van de gemeente Amstelveen op 26 oktober 2021

Aankomende week, dat wil zeggen eind oktober 2021 zal het groen rondom de bunker worden gefatsoeneerd en de beplanting voor op het dak is besteld. Achter de Wolfert van Borsselenweg loopt hoog langs de bunker aan de dijk de straat Bella Donna. Daar wordt nog een plek vrij gemaakt, waar de fietsers hun fiets kunnen plaatsen en bevestigen aan fietssteunen om diefstal te voorkomen. De medewerkers van het Loket Cultuureducatie zullen ook in het lesmateriaal aangeven dat bijvoorbeeld leerlingen daar hun fiets kunnen parkeren. Vanaf Bella Donna komt dan een wandelpaadje langs de bunker naar beneden dat eindigt bij de ingang. Zo zullen de bewoners van de straat geen last hebben van (fiets)verkeer. Want ook bezoekers die per auto komen zal worden gevraagd om langs Bella Donna te parkeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Eén van de twee buurtbewoners die langskwamen, de heer Stranders wordt door wethouder Herbert Raat welkom geheten

Het stukwerk binnen moet dan nog gedaan worden en over de inrichting is al een gesprek gevoerd. Er komt een soort van wandmeubel, waar je op kunt zitten, er komen vitrines langs een kant van de wand en grote informatiepanelen. Verder komt er een algemeen bord met informatie over: ‘Wat doet deze bunker in deze wijk’ en er komen ook drie panelen met persoonlijke verhalen. De informatie gaat via Cultuureducatie, Elke Kuijper een cultuur historica die ook voor het Verzetsmuseum dit soort inrichtingen heeft gedaan en Roosenboom heeft zorggedragen voor het ontwerp, zoals het zitmeubel, de vitrines, de informatieborden, de ledverlichting en het technische aspect.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De gezandstraalde muren van de bunker geven de bezoekers een goede indruk van de werkzaamheden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Anne-Fleur Pels communicatie adviseur en Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten voor de bunker

Erik Weerdesteijn, projectleider Bouwzaken meldde verder dat de bunker werkzaamheden over ongeveer 4 weken zullen worden afgerond, dus daarna kan men met de inrichting beginnen. Vanaf april 2022 komt er een folder van het loket Cultuureducatie met alles lespakketten die kunnen worden ingekocht via Platform C-Amstelveen door scholen. Vanaf september 2022 kunnen de pakketten dan afgenomen worden en de bunker worden bezocht, met een maximum van 40 keer per jaar en met een maximum van 2 keer per week, met een piek in april, mei en juni. Ook is de bunker twee keer per jaar te bezichtigen door de geïnteresseerde bezoeker tijdens Monumentendag en tijdens de Nationale Bunkerdag.
Bijeenkomst over de educatieve invulling van de oorlogsbunker

Bron: Gemeente Amstelveen - 08-10-2021

De gemeente Amstelveen heeft dinsdagmiddag 5 oktober 2021 een informatiebijeenkomst georganiseerd aan de Randwijcklaan 13 voor omwonenden van de oorlogsbunker aan de Wolfert van Borsselenweg. Zij kregen uitleg over de educatieve invulling en over welke maatregelen de gemeente neemt om eventuele overlast tegen te gaan. De gemeente heeft de bunker met positief advies van de Erfgoedcommissie in 2016 aangewezen als gemeentelijk monument. Het is een van de weinige tastbare historische herinneringen van de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. De bunker maakt onderdeel uit van een brede aanpak om de lokale historie onder de aandacht te brengen bij jong en oud. Ook de ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 en de historische routes die door Amstelveen lopen, dragen hieraan bij. Een bezoek aan de bunker wordt toegevoegd aan de leerlijn Tweede Wereldoorlog van het lespakket Historisch Besef Amstelveen dat schoolkinderen leert over de lokale geschiedenis.

De bijeenkomst dinsdagmiddag vond plaats in de voormalige ‘kleine sjoel’. Net als de bunker een gemeentelijk monument. 'Tijdens de bijeenkomst hebben we laten zien op welke manier we de bunker willen inzetten om jonge generaties te leren over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Een team van deskundigen waaronder CIDI, het Verzetsmuseum in Amsterdam en de Vereniging Historisch Amstelveen heeft ons geholpen bij het vinden van een zinvolle en educatieve invulling' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten.

De educatieve functie van de bunker is vastgelegd in het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Amstelveen Noord-West 2020. Het team van deskundigen dat heeft geholpen bij de educatieve invulling bestaat uit vertegenwoordigers van Amstelveen Oranje, Vereniging Historisch Amstelveen, stichting Museum zonder Muren, Verzetsmuseum Amsterdam en CIDI. Het Loket Cultuureducatie Amstelland heeft dit verder uitgewerkt als onderdeel van het lespakket Historisch Besef Amstelveen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Het verhaal dat verteld wordt in de bunker is gekoppeld aan de belevingswereld van kinderen. Op informatiepanelen staan persoonlijke verhalen en anekdotes die gebaseerd zijn op egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals fragmenten uit dagboeken, interviews en foto’s uit het gemeentelijk historisch fotoarchief. Hiernaast wordt de bunker enkele keren per jaar opengesteld voor publiek, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendagen of de Nationale Bunkerdag.

Op dit moment vindt de restauratie van de bunker plaats. Er komt een toilet, garderobe en pantry in. Daarnaast wordt het gebouwtje waterdicht gemaakt en geïsoleerd. Het bleek dat de bunker er slechter aan toe was dan eerder gedacht, waardoor de renovatie langer duurt. De verwachting is dat eind november 2021 de werkzaamheden klaar zijn, waarna mensen veilig en droog de bunker kunnen bezichtigen.
Bron: Gemeente Amstelveen - 22-10-2020

De oorlogsbunker aan de Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen krijgt een educatieve invulling. Het college van B en W schakelt een team van deskundigen in om mee te denken over de invulling. Eind deze maand vindt een eerste overleg hierover plaats.

Het college heeft Liesbeth van der Horst, directeur van het Verzetsmuseum in Amsterdam, Hanna Luden, directeur van het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en bestuursleden van Amstelveen Oranje, de Vereniging Historisch Amstelveen en de stichting Museum Zonder Muren bereid gevonden om mee te denken en input te leveren. 'Het is fijn dat deze deskundigen ons willen helpen om van de bunker een plek te maken waar zowel jong als oud kunnen leren van de lokale geschiedenis, waaronder de oorlogsgeschiedenis. Het is belangrijk dat deze zwarte bladzijde in de Amstelveense historie niet vergeten wordt.' - zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De oorlogsbunker in juli 2016

De bunker is een van de weinige, tastbare historische overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. De gemeente heeft de bunker met positief advies van de Erfgoedcommissie in 2016 aangewezen als gemeentelijk monument. Na overleg met de gemeenteraad is het plan opgevat om het gebouwtje een educatieve functie te geven. De deskundigen gaan brainstormen over een zinvolle en educatieve functie en nemen daarbij de beperkingen die de kleine oppervlakte van het gebouw en de locatie in een woonwijk met zich meebrengen. In een later stadium, wanneer meer bekend is over de invulling, neemt de gemeente contact op met de direct omwonenden.

De Vereniging Sloop de Bunker heeft in 2016 bezwaar gemaakt tegen de monumentale status en beroep aangetekend bij de Raad van State. Deze heeft in haar uitspraak van 26 augustus 2020 het beroep van de Vereniging Sloop de Bunker ongegrond verklaard. Daarmee is de status van de bunker als gemeentelijk monument onherroepelijk.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen