Bijgewerkt: 22 juli 2024

104 - Molenweg
hoek A'damseweg - De Dikkerd - 1941

Foto's -> Straatgezichten -> Molenweg

104 - Molenweg  hoek A'damseweg - De Dikkerd
(Bron: Ansichtkaart)

De Dikkerd in 1941, toen nog met een d aan het eind geschreven.

Dikkerd
(Amstelveenweb.com collectie - 1970)

Restaurant de Dikkerd

Oorspronkelijk werd de molen gebruikt voor de polderbemaling en later als korenmolen. Vervolgens werd hij verplaatst naar de zaanstreek waar hij als houtzaagmolen dienst deed. In 1891 werd de molen gesloopt en opgekocht de heer Gijsbertus Johannes van der Sluijs. Deze liet de molen in Amstelveen weer opbouwen en in 1896 werd de molen, nu wel de Dikkert met een t, weer in gebruik genomen als korenmolen. In 1940 werd de molen gerestaureerd en is sinds 1966 tot café-restaurant omgebouwd. De huidige naam voor het restaurant is ''De Jonge Dikkert''.

Jonge Dikkert Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

Close up van het 'Jonge Dikkert' restaurant aan de Amsterdamseweg

De molen is als rijksmonument aangemerkt. De reden hiervoor is dat het gebouw met de twee aangebouwde schuren van algemeen belang is geworden, uit oogpunt van bouwtechnische en historische waarde. Tevens wordt de molen gezien als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen in Nederland, de industriële en plaatselijke geschiedenis


Jonge Dikkert Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

'De Jonge Dikkert' - de oorspronkelijke korenmolen aan de Amsterdamseweg


In maart 2006 onderging Molen de Jonge Dikkert, dat inmiddels veertig jaar als toprestaurant dienst doet en vorig jaar de status Rijksmonument verkreeg, een verjongingskuur. In samenwerking met de top interieurdesigners HIP Amsterdam onderging De Jonge Dikkert een metamorfose. Na jaren in het veel besproken groen de gasten te hebben ontvangen ging de kwast door het restaurant. Niet alleen de kleuren op de muren maar vloer, stoelen, tafels en verlichting ondergingen een gedaante verwisseling. Het bonte imago van Kees Hageman werd vervangen door stoffen van Ralph Lauren en Designers Guild.

Praktisch voor de gasten zijn de toiletten van boven naar beneden verplaatst. Ook is de parkeerplaats onderhanden genomen waardoor men gratis en snel kan parkeren naast het restaurant.
Restaurant de Jonge Dikkert, inmiddels al vele jaren gewaardeerd door de Michelingids met een 'Bib gourmand' voor haar prijs-kwaliteit verhouding, is na deze restyling klaar voor de toekomst.

Wat is een Michelin Bib Gourmand?
Er wordt soms gedacht dat een Bib Gourmand een voorloper is van een ster. Maar dat is niet altijd zo. Een Bib Gourmand is een prijs/ kwaliteitsmenu dat niet boven de 33 euro gaat, meestal regionaal gebonden, er moet altijd geserveerd worden en het moet een bedrijf zijn waar je alle dagen binnen kunt lopen.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten